Matbutiker och livsmedelsproducenter slänger mycket mat i onödan, men inte mest. En kartläggning som Naturvårdsverket har gjort visar att det, tvärtemot vad man tidigare har trott, är hushållen som är den största boven, skriver Dagens nyheter.


Varje år produceras en miljon ton mat i onödan. Varor med skadade förpackningar eller kort datum slängs i stor omfattning av livsmedelstillverkare och matbutiker. Den största boven är hushållen, enligt en kartläggning som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.


– Vi hade bara gjort enklare uppskattningar tidigare och trodde bland annat att mer än hälften av avfallet kom från dagligvaruhandeln. Nu är det tydligt att den allra största delen kommer från hushållen, ­säger Hans Wrådhe, sektionschef på Naturvårdsverket, till DN.


Genom att minska matsvinnet skulle man kunna minska matproduktionen, vilket i sin tur skulle innebära stora vinster för miljön. Enligt verket står livsmedelshanteringen nämligen för cirka hälften av den totala övergödningen och för 20-25 procent den totala klimatpåverkan. Därtill kommer spridningen av bekämpningsmedel och andra gifter.


I pengar skulle en minskning av svinnet med en femtedel kunna innebära en vinst för samhället på över 20 miljarder kronor. På både nationell och EU-nivå pågår arbete för att minska mängden avfall som slängs i onödan.


Vill du minska mängden mat som du slänger i onödan finns en hel del nyttiga tips på slangintematen.se.


Läs också om den danska mobilappen "For resten", som ger dig recept utifrån vad du har över hemma i skafferiet eller kylskåpet:


Mobilapp gör slut på resterna >>


/Ivar Nilsson

Annons