Det finns många skäl att äta matvaror när de är i säsong. Utbudet är större och varorna billigare, men framförallt är tomat[Fotoakuten]det just då som maten är som godast och nyttigast.

En söt solmogen sommartomat går till exempel inte att jämföra med de bleka, hårda och smaklösa tomater som drivs upp i uppvärmda växthus på vintern. Det senare är dessutom sämre för miljön.

Men trots det anpassar nästan en femtedel av de svenska konsumenterna inte valet av råvaror efter vad som är i säsong, enligt en undersökning som lantbrukskoncernen Lantmännen har gjort. Endast knappt var tionde anpassar alltid matlagningen. Och till viss del är orsaken okunskap.

Smaken är största moroten
Bara drygt var tredje konsument uppger att de har bra koll på när de flesta matvaror är i säsong. Var tionde har dock ingen koll och lika många tänker överhuvudtaget inte på säsong när de går i butiken. Det vanligaste skälet till att säsongsanpassa sin mat är i undersökningen smaken, följt av priset.

– En del av kunskapen om naturens växlingar och matens olika säsonger verkar ha gått förlorad och Lantmännen vill hjälpa fler att hitta god och bra mat i säsong, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.

Inför höstsäsongen genomför Lantmännen därför en informationskampanj i butiker runt om i landet.

Säsongsguiden
I Äkta varas säsongsguide kan du både söka på enskilda livsmedel för att se när de är som bäst, men även söka utifrån tid på året för att se vilka råvaror som är bäst just nu. Nu i augusti är till exempel rödkål och bondbönor på väg in i säsong och i september börjar säsongen för abborre, gös och strömming.

Äkta varas säsongsguide >>


Annons