När du köper frysta kycklingfiléer betalar du också för uppemot 20 procent vatten, salt, socker och ibland även tillsatser. Många filéer tappar också avsevärt i vikt vid upptining och tillagning, visar ett test som Aftonbladet har gjort.


Det är inte bara frysta laxfiléer som pumpas upp med saltlake, även frysta kycklingfiléer innehåller så gott som alltid tillsatt vatten – och dessutom stora mängder. Medan lax ofta injiceras med omkring fem procent saltlake, har vissa kycklingfiléer fått uppemot en femtedel av sin vikt i form av insprutat vatten, salt, socker och ibland även vattenbindande tillsatser som fosfaten E 451. Industrin kallar det att "möra" eller "marinera" köttet.


Aftonbladet har gjort ett test av tio olika kycklingfiléer som går att köpa i svenska butiker. Det gick till så att man vägde filéerna när det var frysta och sedan igen när de hade brynts och tillagats i ugnen. Resultatet visade att filéerna i genomsnitt då hade tappat 30 procent av sin vikt. Värst var kycklingen av märket Coop X-tra som tappade hela 44 procent av ursprungsvikten.


– Anledningen till att vi använder denna metod är att saftigheten i köttet bibehålls när du tinar och tillagar kycklingen, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop, till Aftonbladet.

Minst viktförlust hade filéerna av ett annat lågprismärke, Ica basic. Två av de undersökta märkena var av svensk kyckling, Kronfågel och Guldfågel, övriga sorter kom från Danmark. De svenska sorterna innehöll minst saltlake, 13 procent eller mindre, vilket är det som den svenska branschorganisationen Svensk fågel rekommenderar. Andra sorter innehöll uppemot 20 procent.


– Om man tillsätter för mycket saltlake får produkten en sämre kvalitet, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel till Aftonbladet.


Hon menar också att för mycket vatten kan göra filéerna svampiga.


– Dessutom måste du tillsätta massa tillsatser i form av e-nummer för att binda vätskan, och det är inte bra. Om du håller dig inom 13 procent saltlake behöver du inte tillsätta något annat, säger hon.


Enligt artikeln försvinner också omkring hälften av den tillsatta vätskan vid tining och tillagning och det är därför inte självklart vilken kyckling som egentligen är billigast i förhållande till hur mycket som hamnar på tallriken.

– Du köper ju hem en massa vatten. Det är trist att butikerna lyckas locka konsumenterna till köp genom att sälja importerad kyckling till låga priser. Om man tar bort saltlaken och räknar om priset så är det inte så säkert att kycklingen var så billig, säger Maria Donis.


I affären kan kunden i alla fall alltid se på innehållsförteckningen vad och hur mycket som har sprutats in i kycklingen. Värre är det på restauranger och i till exempel skolmatsalar.


– Ännu värre är det i restaurangkök på bland annat dagis och skolor där all mat köps in genom offentlig upphandling. Om det inte finns ett specifikt krav för hur mycket saltlake som kycklingen får innehålla så måste kommunerna köpa det billigaste alternativet och det är klart att den kycklingen som innehåller mest vätska är den med det lägsta priset. I bland kan det handla om 35 procent tillsatt saltlake och det är verkligen inte bra, säger Maria Donis.


Läs mer om testet i Aftonbladets artikel >>


Läs också våra tidigare artiklar om vattenfyllda livsmedel:


Saltvatten sprutas in i laxen >>

Fosfater i svenska fiskdiskar >>

Fusk med fisk avslöjas >>

Kycklingfusk polisanmält >>


Annons