Hitta ett musteri
På de flesta mindre musterierna krossas och pressas dina äpplen för sig, så att du får med dig must gjord på bara din frukt hem. På större musterier är det dock inte säkert att musten kommer från din frukt och vissa musterier låter dig bara köpa färdig must till rabatterat pris som utbyte.

En del musterier har drop in under mustningssäsongen medan andra kräver förbokning.

Äpplena
De flesta musterierna kräver att du har en viss mängd frukt för att kunna hjälpa dig att musta. Kolla med ditt musteri vad som gäller hos dem. Har du inte möjlighet att väga din frukt kan dessa tumregler vara en bra hjälp vid uppskattning av vikten: en full papperskasse rymmer cirka 10 kilo, en bananlåda cirka 20 och en flyttkartong cirka 40 kilo. Normalt får du ut drygt hälften av äpplenas vikt i must.

Även fallfrukt med lättare skador går utmärkt att musta så länge som de inte kommer från betesmark. Mogna äpplen är givetvis att föredra till musten. Om du är osäker på om frukten har hunnit mogna kan du skära upp den och titta på kärnorna. Har de blivit bruna är äpplet moget.

Förpackningar och hållbarhet
På de flesta musterier kan du välja mellan flera olika typer av förpackningar, som flaskor, dunkar eller bag-in-box. De finns oftast till försäljning direkt på plats. Du kan även ta med dig egna begagnade kärl. Ska du göra cider av musten tar du enklast med dig det rengjorda jäskärlet och tappar direkt på det.


Att göra cider är ett naturligt sätt
 att förlänga hållbarheten.
 Foto: Mats-Eric Nilsson.

Must är en färskvara som börjar jäsa efter några dagar. Om du inte vill att musten ska bli cider, kan du frysa in den. På flera musterier kan du också välja att få musten pastöriserad. På så vis håller den sig ofta cirka ett år i rumstemperatur. Andra naturliga, och synnerligen goda, sätt att ge musten längre hållbarhet är att låta den jäsa till cider eller vinäger. På så vis kan den hålla sig i åratal.

Sälja äpplen
Om du mot förmodan inte skulle vilja ha själva musten, så går det också att sälja sina äpplen till en del musterier. Ersättningen är dock ganska låg, men det är i alla fall bättre att frukten kommer till nytta än att den ruttnar bort.

För den upptagne
Har du riktigt stora mängder frukt som du inte kan ta hand om finns det på vissa håll mobila musterier, som kommer hem till dig med kross och press.


Annons