Musslor är supermat från havet – nyttiga och miljösmarta. De är rika på bland annat protein, kalcium, järn, selen, zink och omega-3-fettsyror. Dessutom bidrar musselodlingar till minskad övergödning av haven eftersom de filtrerar växtplankton som annars bidrar till ett överskott av näringsämnen.

Detta har företaget Musselfeed tagit vara på med sin produkt Musselpulver, som nu blivit Ä-märkt.

– Musselpulvret är en ren produkt utan några som helst tillsatser. Det görs på 100 % MSC- och Kravcertifierad blåmussla från Bohuslän, som varsamt torkas till ett pulver, berättar Jessica Vacklid, VD för företaget Musselfeed som tillverkar pulvret.

Musselpulvret tillverkas i Musselfeeds fabrik i Ellös på Orust, granne med de största musselodlingarna i Sverige, och packas sedan för hand.


– Glöm de tillsatsstinna buljongtärningarna och kryddblandningarna, här finns en smaksättare som är gjord på en enda råvara och utan tillsatser. Att Ä-märka musselpulvret var därför självklart, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara som driver Ä-märkningen.  

Innovation som minskar matsvinn
Musselfeed använder musslor som sorteras bort inom musselindustrin, för att de är för små eller för att det är kalk på skalen till exempel, och får på så sätt fram en ny, användbar, näringsrik produkt med lång hållbarhet.

Användningsområden
– Musselpulver är fantastisk som smakförstärkare då det bidrar med naturlig sälta och mycket umami, som lyfter fram och fördjupar andra smaker och ger fyllighet till maträtter, säger Jessica Vacklid.

Musselpulvret kan användas som smakförstärkare, buljong och som smaksättare till olika rätter. Vad sägs om musselsmör till grillad fisk, musselsoppa eller en clamato-drink med musselpulver? Eller varför inte testa att tillsätta musselpulver till kryddblandningen när du gravar lax? För recept och inspiration, se Musselpulvers hemsida.       


Läs mer om Ä-märket >>
Läs mer om Musselfeed >>


Daniella Bergman     

Annons