"Många konsumenter vill veta om det är tillsatser i maten. Här är det viktigt vad som står på förpackningen. Att kalla en tillsats för något annat än en tillsats är fel. Att påstå att en produkt innehåller Stevia är felaktigt när den innehåller tillsatsen Steviolglykosid", skriver Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson i en nyligen publicerad debattartikel.


Debatten gäller i det här fallet märkningen av sötningsmedlet steviolglykosider. Livsmedelsindustrin vill kunna skriva Stevia, växten som ämnet utvinns ur, på förpackningen. Livsmedelsverket gör dock hårdnackat motstånd och hävdar att steviolglykosider är en tillsats som ska skrivas ut med dess kemiska beteckning alternativt E 960 samt funktionsnamn, i det här fallet sötningsmedel.


"Livsmedel ska inte vara felmärkta eller vilseleda konsumenten. Ingen ska lockas att köpa en vara som inte håller vad den lovar. Livsmedelsverket kommer alltid att värna om konsumentens rätt att ha tillgång till mat som har rätt märkning", skriver Inger Andersson.


Vågar man hoppas att Livsmedelsverket även går hårdare fram mot den utbredda felmärkningen som Äkta vara skrev om förra veckan?


Läs artiklarna här:

Tillsatser ofta felaktigt angivna >>

Även ingredienser märks fel >>


Annons