Korven är på modet. I helgen synas dess båda ändar när det bjuds in till Korvfestival på Nordiska museet i Stockholm. Missa inte de tillsatsfria korvarna från Sunda måltider och Korvhantverk Stockholm.


Korven har länge ansetts tråkig och dragits med dåligt ryckte, inte minst eftersom den ofta är fullstoppad med tillsatser, vatten och utfyllnadsmedell. Den svenska Falukorv kan exempelvis ha en kötthalt på ynka 40 procent.


Men sedan några år tillbaka har intresset för riktig korv och inte minst konsten att göra korv själv vuxit. Det tar nu Korvakademin och Nordiska museet fasta på när de bjuder in till korvfestival.


Under festivalen, som pågår under lördagen och söndagen den 9 och 10 februari, kommer besökarna bland annat att kunna träffa korvexperter, få lära sig om korvens historia och på scenen kommer kända kockar, bland annat Ulrika Brydling, att tävla i att laga till densamma.


Dessutom kommer Kristoffer Franzén, författaren till boken Korv : Den godaste korven stoppar du själv, att visa hur du kan stoppa den själv hemma. Det kommer givetvis också att finnas provsmak och korv till försäljning.


Det bör dock sägas att nitriten lär flöda på festivalen, eftersom flera stor aktörer inom livsmedelsindustrin sponsrar eller medverkar vid festivalen. Men det finns nitritfria alternativ, som Sunda måltiders Ä-märkta och tillsatsfria Roslagssalsiccia eller Korvhantverk Stockholms mjölksyrade vurrar.


Läs mer om Ä-märkta Roslagssalsiccia >>

Mer om korvfestivalen hittar du här >>


Annons