"Vår lasagne är noggrant utvald för att den uppfyller våra höga krav på både smak, kvalitet och näring", stod det på Findus nu indragna lasagne, som nu visat sig innehålla rumänskt hästkött istället för nötkött.
"Företagen vet inte själva vad de säljer", menar Mats-Eric Nilsson.


"Det är /.../ ­inte inslaget av häst som är kärnan i avslöjandena. I stället handlar det om att livsmedels­industrin återigen står där med brallorna nere och ­visar att den ­tappat kontrollen över sina ­produkter. Att vi konsumenter blir grundlurade är ­illa nog. Men egent­ligen är det väl ännu värre att de ansvariga företagen inte själva vet vad de ­säljer", skriver journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson i dagens Aftonbladet om skandalen med hästkött i bland annat Findus frysta lasagne.

Findus lasagne

Skandalen har fått stor uppmärksamhet i Europa, bland annat i Storbritannien där myndigheter redan i januari upptäckte att hamburgare från en fabrik på Irland innehöll hästkött, istället för det nötkött som stod på förpackningarna.


Sedan dess har omfattningen av härvan successivt rullats upp och fler köttprodukter som sålts på den europeiska marknaden dragits in. Bland annat handlar det om lasagner från Findus samt av Ica, Coop och Axfoods respektive egna varumärken, som alla produceras av samma franska matjätte, men även produkter från andra företag i flera europeiska länder misstänkt bestå helt eller delvis av hästkött.


Både landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Livsmedelsverket har reagerat kraftigt mot händelsen och Findus, liksom flera andra svenska och europeiska företag i härvan, riskerar nu att polisanmälas. Men Findus själva, liksom flera av de andra inblandade företagen, svär sig fria och har själva inlett en rättslig process mot den franska leverantören Comigel.


Hästköttet tros komma från Rumänien och har genom flera underleverantörer och mellanhänder hamnat på de svenska tallrikarna. Enligt EU:s livsmedelslagstiftning är dock samtliga led i livsmedelskedjan för att produkterna är rätt märkta.

Mats-Eric Nilsson[Malin Hoelstad]

 

"Grundproblemet är den stenhårda prispress som råder i hela detta för myndigheter och konsumenter oöverblickbara ­system. Ingredienser och tillsatser köps upp på en ­internationell spotmarknad där den aktör som kan lägga sig allra lägst får leverera till de gigantiska sammansättningsfabriker där våra maträtter numera blir till", skriver Mats-Eric Nilsson i Aftonbladet.


Läs hela Mats-Erics krönika >>


Lyssna på Björn Bernhardson i Radio Sweden (11/2-13 kl 15:00, Klicka på "Listen (29 min)" och spola fram 4:53, pågår till 9:53) >>


Läs fler artiklar och bloggar om köttskandalen:

Vi borde äta mer hästkött >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>


Läs också om köttskandalen i höstas där fryst oxfilé visade sig vara färgad fläskfilé >>


Annons