Livsmedelsverket åtalsanmäler tre företag som sålt oxfilé  som i själva verket visat sig vara färgad och injicerad fläskfilé.
– Företagen visar stor nonchalans mot konsumenter och livsmedelslagstiftning, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten vid Livsmedelsverket.

Tre leverantörer, som varit inblandade i skandalen med den färgade fläskfilén som sålts som oxfilé, riskerar nu åtal. Under nästan två års tid har företagen Heat AB, Barter Invest AB och CKA charkförmedling AB mottagit flera reklamationer från kunder som upplevt att det frysta köttet, importerat från ett ungerskt företag, hade dålig kvalitet, att det var "vattnigt" och "ljust" – men struntat i att informera livsmedelsmyndigheterna.
Jan Sjögren chef kontrollstödsenheten Livsmedelsverket– Företagen visar stor nonchalans mot konsumenter och livsmedelslagstiftning. Deras agerande skadar förtroendet för maten. Alla ska kunna lita på att maten är säker och få korrekt information om vad maten innehåller, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten vid Livsmedelsverket.

Dessutom har de inte aktivt återkallat resterande partier av fuskköttet från markanden. Därför har Livsmedelsverket nu skickat en åtalsanmälan mot företagen till åklagarkammaren i Helsingborg.

– Företagen har alltså under lång tid sålt kött trots att de haft indikationer på att det kan vara felaktigt. Det är helt oacceptabelt och ett brott mot livsmedelslagstiftningen, säger Jan Sjögren.

Livsmedelsverkets tester har visat att köttet, förutom att vara fläsk istället för nötkött, också injicerats med färgämnena Azorubin (E 122), Para-orange (E 110) och Nykockin (E 124) som inte deklarerats på förpackningen och som dessutom är förbjudna att använda i kött.

Azorubin får användas i alla livsmedel där färgämnen är tillåtna, av vilket kött inte är ett. De andra två ämnena är får endast användas i ett begränsat antal livsmedel, bland annat läsk, godis och fiskrom.

De tre svenska företagen misstänks inte för att ligga bakom själva "infärgningen" av köttet, som har importerats från de ungerska företagen Viking Food kft och Filetto kft.


Annons