Fler har köpt närproducerat kött efter hästköttskandalen. I Halland ökade gårdsbutikernas köttförsäljning kraftigt under förra veckan när skandalen briserade, rapporterar SR Hallandsekot.


-- Den veckan hade vi en otroligt bra försäljning. Ökningen var på 35 procent, jämfört med samma vecka förra året. Och då hade vi inte haft några annonser eller kampanj av något slag, säger Janette Högberg, som driver en gård och gårdsbutik i halländska Glommen, till Hallandsekot.


Och även andra gårdsbutiker som nyhetsprogrammet har talat rapporterar en ökad försäljning på upp till 50 procent. Anledningen är enligt kunderna själva köttskandalen.


– Kunder har sagt att de kommit för att handla närproducerat, just på grund av skandalen med hästkött, berättar Janette Högberg.


Nu hoppas hon att konsumenternas fokus flyttas från lägsta pris till kvalitet, vilket är vad hon tror skulle förebygga framtida skandaler.


– Nu kanske konsumenterna får upp ögonen än en gång. För det är ju så att man får vad man betalar för. Jag tycker inte att skulden är till,exempel Findus i första hand, utan den är konsumenternas. Nu har vi ju svart på vitt på vad följden blir av att alltid leta efter det som är billigast. Det blir ju då en sämre kvalitet, säger hon.


Söker du en gårdsbutik eller köttproducent nära dig?

Ta en titt i Sverigeguiden >>


Läs fler artiklar och bloggar om hästköttskandalen:

Hästköttshärvan växer >>

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>

Vi borde äta mer hästkött >>


Annons