Fler produkter har bekräftats innehålla hästkött, samtidigt som allt fler länder dras in i den växande skandalen. Vid ett krismöte i går kväll enades EU-ländernas ansvariga ministrar om att utföra 2 500 DNA-tester på köttprodukter som säljs inom unionen.


Härvan med hästkött som sålts som nötkött växer. I går bekräftades det att produkter från den aktuella fabriken, innehållandes hästkött, även sålts i Danmark och Schweiz. Men det finns misstankar om att fler länder kan komma att dras i skandalen.


Det har också bekräftats att lasagne under varumärkena Ica basic, Eldorado, Willys, Hemköp och Coop, som tillverkas i samma fabrik som den från Findus, också de innehåller allt från spår till nästan uteslutande hästfärs.


I går kväll kallades EU-ländernas ansvariga ministrar till ett krismöte i Bryssel för att diskutera skandalen. En förslag som man enades om på mötet var att låta utföra 2 500 DNA-tester på livsmedel som säljs i unionen för att ta reda på om djurslaget stämmer överens med märkningen. Testerna kommer att genomföras under mars månad.


– Dessutom ska det göras 4 000 kontroller specifikt på hästkött för att se om det finns eventuella veterinärmedicinska preparat, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), som var Sveriges representant vid mötet, till TT.


Med det senare testet vill man ta reda på om hästköttet kan vara farligt att äta. Någon ny lagstiftning för ursprungsmärkning tycker han dock inte behövs. 


På ministermötet enades man också om att Europol ska samordna brottsutredningarna i härvan, eftersom många aktörer i flera länder är inblandade.

Samtidigt rapporterar brittiska och holländska medier att en holländsk kötthandlare kan vara centralfiguren i köttfusket. Mannen som är chef för företaget Draap Trading Ltd dömdes i januari förra året till fängelse för att medvetet ha sålt sydamerikanskt hästkött som halalslaktat holländskt nötkött och för att ha förfalskat dokument.


Mannen medger till den brittiska tidningen The Guardian att han har sålt rumänskt hästkött till franska företag, men att köttet varit tydligt märkt som just hästkött.


Det franska företaget, Spanghero, som köpt in köttet och sålt det vidare till Comigel, som tillverkat de lasagner som står i fokus för skandalen, hävdar dock att det kött som de köpt in var märkt som nötkött med ursprung inom EU.


Även de rumänska slakterierna som exporterat köttet menar att de inte har någon skuld i fusket.


Ivar Nilsson


Läs fler artiklar och bloggar om köttskandalen:

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>

Vi borde äta mer hästkött >>


Annons