Under det senaste året har antalet företag med Ä-märkning mer än fördubblats.
– Det är väldigt roligt att vi får sätta vårt märke på ännu fler rena livsmedel, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Sedan förra våren har antalet företag med avtal om märkning vuxit från 5 till hela 13 stycken. I dagsläget är över 600 produkter märkta med Ä-märket – och fler tillkommer hela tiden.

– Vi har jobbat hårt på att lansera märket under hösten och är mycket stolta över att kunna presentera en rad nya Ä-märkta produkter, säger Björn Bernhardson.

Due Santi
Familjeföretaget Kommvission importerar tillsatsfria charkprodukter och antipasti från Italien, Spanien och Tyskland. Nitritfri salamikorv och skinka, samt rå ramslök i solrosolja, pesto och oliver är några av de Ä-märkta produkterna, som säljs under varumärket Due santi.

Guldbyns
I jämtländska Åsarna tillverkas uppfriskande drycker av norrländska bär. De Ä-märkta produkterna är idag två lingondrickor och en älgörtsdricka. Självklart utan tillsaser, aromämnen och andra industriella ingredienser.

Mormor Magdas därproducerade glass
Riktigt småländskt glasshantverk. På Mormor magdas glassar, tillverkade i Taberg söder om Jönköping, får du dessutom veta var ingredienserna kommer i från. Smaksättningarna är allt från klassisk vanilj eller choklad till de mer spännande smakerna Poppiga popcorn och Salta karamell.

Sinne & smak – Castus
Torkad frukt i form av en stång. Danska Castus tillverkar valsade fruktstänger, som har en bas av dadlar och russin och smaksättningar som banan, blåbär och nötter. I Sverige marknadsförs de av företaget Sinne & smak, som har Ä-märkt dem.

Stock pot
Äntligen en riktig buljong! Nystartade företaget Stock pots Äkta hönsbuljong kokas i Enskede utanför Stockholm av KRAV-märkta hönsskrov, grönsaker och kryddor - inget annat. Buljongen säljs kyld och i nuläget endast till restauranger och storkök, men kommer snart i konsumentförpackning.

Sunda Måltider
Fryst istället för tillsatser. Det är vad företaget Sunda måltider satsar på. Korven, som tillverkas i Roslagen och säljs under varumärket Roslagssalsiccia, innehåller 96 procent kött och finns fem varianter, bland annat med vildsvinskött, älgkött och griskött.

Svensson & Falk
Företaget importerar ekologisk får- och getost av framförallt fetaosttyp, men även en hårdostvariant. Ostarna tillverkas i Bulgarien, som liksom fetaostens hemland Grekland har en lång tradition av att tillverka denna typ av ost.

Terroir Suisse
Företaget importerar opastöriserade ostar från Schweiz, bland annat från den prisbelönta ostmästaren Rolf Beelers tillverkning. Mjölk, syrningskultur, löpe och salt, fler ingredienser än så behövs inte för att göra den Gruyère och den Toggenburger som är de senaste Ä-märkta produkterna.


Annons