För några veckor sedan öppnade den franska frysmatskedjan Picard i Stockholm. "Inga onödiga tillsatser" och "inga färgämnen" utlovas på skyltar i butiken, men stämmer det?

Kedjan Picard, som nu har öppnat två butiker i Stockholm, har över 800 butiker hemma i Frankrike. Affären har ett brett sortiment av frysta produkter, med allt från mer vardagliga frysta ärtor, glass och färdigrätter till delikatesser som confiterade anklår.

Större delen av sortimentet kommer från Frankrike och mycket är av det egna märket Picard, men det finns också svenska produkter som Polaricas bär och innan hästköttskandalen även några av Dafgårds färdigrätter. Nu gapade de facken tomma.

Förutom en avskalad design i butikerna möts man av ett flertal buskap om matens kvalitet.

"Enbart naturliga produkter, utan onödiga tillsatser och färgämnen", står det på en skylt ovanför frysraderna.

På en annan står det: "Inga genmanipulerade råvaror, ingen glutamat, inga härdade fetter eller färgämnen och lågt saltinnehåll".

Det som fångat Äkta varas intresse är förstås hur det ser ut med tillsatserna. Dags att vända på förpackningar alltså.

Tillsatser är inte särskilt svåra att hitta och färgämnen förekommer i flera produkter. I kulglassprodukten "minipyramid" har man använt kurkumin (E100) och klorofyll (E140) för att få fram rätt färg på de olika glasskulorna, som i övrigt innehåller både, emulgeringsmedlet sojalecitin (E322), geleringsmedlen pektin (E440), guarkärnmjöl (E412) och fruktkärnmjöl (E410) samt aromämnen.

Även Picards egen vaniljglass innehåller emulgeringsmedel, flera stabiliseringsmedel samt färgämne.

Men inte bara glass innehåller färgämnen. Racletteosten i bovetegaletterna innehåller till exempel annattoextrakt (E160b) och sockerkulör (E150) och i en förpackning med trendiga macarons har de bjärta färgerna trollats fram med inte mindre än fem olika tillsatser.

Påståendet "inga färgämnen" är alltså inte sant. Hur är det då med det luddiga begreppet "inga onödiga tillsatser"?

Vaniljglassen ovan skulle definitivt kunna göras utan mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471), fruktkärnmjöl (E410), guarkärnmjöl (E412) och karragenan (E407) och betakaroten (E160a).

När det gäller andra produkter är det svårare att avgöra vad som är onödigt. Men man kan i alla fall konstatera att en del av produkterna innehåller färre tillsatser än motsvarande produkter i en vanlig livsmedelsbutik och att det värsta E-bovarna verkar lysa med sin frånvaro.

En snabbdykning i frysdiskarna ger följande exempel på tillsatser. Ett antal färdigrätter, till exempel en laxgratäng och en pastarätt, innehåller förtjockningsmedlet modifierade stärkelser, vilka faktiskt är tillsatser trots att de sällan deklareras med E-nummer.

Flera produkter innehåller också konserveringsmedel som natriumnitrit (E250) och kaliumdisulfit (E224), surhetsreglerande medel som citronsyra (E330) eller antioxidationsmedel som askorbinsyra (E300). I andra produkter, som bakelserna Chokladmoelleux, finns det både emulgeringsmedel och flera förtjockningsmedel.

Vad som är onödiga tillsatser och vad som inte är det är upp till läsaren att bedöma.

Se alla ingrediensförteckningar på Picards hemsida >>

Ivar Nilsson


Annons