Charkföretaget Melkers hindrar fäbodbrukare från att använda ordet "fäbod" på sina produkter. Samtidigt säljer de själva fäbodfalu och fäbodskinka som inte ens har varit i närheten av en fäbod.

– Vilseledande, menar Mats-Eric Nilsson.


Melkers själva använder idag varumärket på två av sina produkter, fäbodskinka och fäbodfalu, båda tillverkade i företagets fabrik i Falun och i fallet med skinkan även delvis av kött med tyskt ursprung.


– Det är verkligen mycket märkligt att ett företag kan lägga beslag på ett ord som ”fäbod” och dessutom använda det för att vilseleda konsumenten med produkter som inte har ett dugg med detta uttryck att göra, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som har granskat matindustrin i tidningsartiklar och böcker.


Skyddat varumärke

Som Äkta vara skrev om i går har charkföretaget Melkers, till många fäbodbrukares förtret, ensamrätt till att använda ordet "fäbod" på produkter, genom ett varumärkesskydd hos Patent- och registreringsverket.


Föreningen Sveriges fäbodbrukare och LRF är därför i färd med att ta frågan till domstol för att avgöra vem som har rätt till att använda namnet.


– Jag hoppas att detta drivs vidare rättsligt och att Melkers chark tvingas ge sig. Annars kan det hela få väldigt trista konsekvenser för oss konsumenter. Man kan ju tänka sig åtskilliga andra kvalitetsklingande begrepp som mindre seriösa fabrikanter vill skaffa sig monopol på och samtidigt försvåra för genuina mathantverkare, säger Mats-Eric Nilsson.


Lär också:

Får inte skriva "fäbod" >>


Annons