Arlas nya yoghurt, Yoggi rabarberpaj, har färgats rosa med rödbetsjuice. Ändå står det på förpackningen att "det är all frukt som ger den fina färgen".


Att Arlas nya "fruktyoghurt" Yoggi rabarberpaj faktiskt skulle innehålla paj är det väl få som förväntar sig. En snabb titt på ingrediensförteckningen visar också att en eventuell "pajsmak", om en sådan alls finns, måste komma från aromämnen. Det finns dock ett annat påstående som är mer tveksamt.


"Innehåller enbart mjölk, frukt, socker, yoghurtkultur samt en liten gnutta naturliga smaker och stärkelse. Det är all frukt som ger den fina färgen", står det på förpackningens baksida.

Man kan väl inte tolka texten på annat sätt än att färgen skulle komma från de åtta procent rabarber som yoghurten innehåller. Så är det dock inte. Och inte är det någon annan frukt heller.


I stället har rabarberns svagt röda färg förstärkts med betydligt mer potent juice från rödbeta. Är inte det att vilseleda konsumenten?


PS. I strikt botanisk mening är faktiskt inte heller rabarber en frukt. Den är snarast att betrakta som en grönsak, även om vi oftast använder den som en frukt. DS.


Yoggi original rabarberpaj

Ingredienser: Mjölk, socker 9.5%, rabarber 8%, rödbetsjuice, citronjuice, mjölkprotein, majsstärkelse, naturlig arom, yoghurtkultur.


Ivar Nilsson


Annons