Magnus Dafgård berättar i en branschtidning om hur företaget till slut fann källan till hästköttet i sin produktion.

Dafgårds drogs in i hästköttskandalen när den redan hade rasat några veckor i början av året. Produkter DNA-testades då för fullt av myndigheter, tillverkare, leverantörer och andra inblandade företag runt om i Europa, så även på Dafgårds.

IKEA köttbullar[Wikipedia]Men det var inte Dafgårds som gjorde fyndet. Istället var det ett tjeckiskt laboratorium som den 25 februari meddelade att de hittat hästkött i Ikeas köttbullar, som tillverkas av den svenska färdigmatstillverkaren i Källby. Nyheten spred sig snabbt över världen.

– Men i början visste vi precis lika mycket eller lite som alla från media. Vi hade själva strax innan tagit ett par hundra prover på vårt inkommande kött och inte hittat något så vi blev väldigt förvånade och det blev som en lavin, säger vd Magnus Dafgård, som själv var på skidsemester i Österrike, till tidningen Kött & chark.

Företaget tog därför ännu fler prover, sammanlagt 2853 stycken, och till slut hittade de tre pallar i företagets lager, som innehöll hästkött. Totalt fanns det 137 pallar med djupfrysta och så kallade nakna köttblock i lager vid tillfället.

– Anledningen till att vi inte hittade något i början var att vi inte borrade i blocken, men vi fick reda på av en leverantör som också var drabbad att vi måste borra också, berättar Magnus Dafgård.

Blocken med hästkött hade nämligen preparerats med ett lager med nötkött överst och underst.

Sedan skandalen uppdagades har Dafgårds förändrat sin strategi för köttinköp och jobbar nu med färre leverantörer som de strävar efter att bygga upp bättre rutiner och relationer med.

– Vi säljer bra igen och generellt har vi mötts av förståelse för att vi har gjort så gott vi kunnat, säger Magnus Dafgård.

Ivar Nilsson

Annons