Visste du att i princip all julmust görs av ett hemligt extrakt som tillverkas av ett företag i Örebro? Med samma blandning av extrakt, aromämnen och tillsatser, oavsett vilket varumärke som står på flaskan. Det berättade Äkta vara om i en film inför julen 2018. Se den här

Men det finns alternativ till industrimusten. TÖRST visar att det går att göra julmust helt från grunden.

– Jag har alltid älskat julmust och har länge varit nyfiken på vad det är som den egentligen smakar. Vi började grotta i smakerna och försöka se om vi kunde brygga en julmust ekologiskt, helt naturligt och enligt våra premisser, säger Ludvig Brydolf – grundare och produktionsansvarig på TÖRST.

Resultatet blev real julmust, märkt med Ä-märket. Precis som företagets andra läskedrycker är den tillverkad på ett hantverksmässigt sätt och av ekologiska råvaror, berättar han.

– Vi brygger julmusten från grunden, mäskar med riktig malt och kokar kryddor, frukter och örter. Inga genvägar och de bästa tänkbara råvarorna är viktigt för att göra riktigt goda produkter, vilket varit vårt huvudmål sedan vi startade TÖRST.

Här är ingredienserna i TÖRST Real Julmust, som i år har fått en finjustering av receptet:

Kolsyrat vatten, rörsocker, färskpressad citron, malt av KORN, lingon, bränt socker, apelsin, russin, ingefära, enbär, lakritsrot, kanel, humle, muskotnöt, kardemumma, nejlika.

Vill du lägga tomtevantarna på några flaskor? Julmusten finns i utvalda butiker och på restauranger och kaféer, men kan också beställas med hemleverans i hela landet på Delitea.se

Ivar Nilsson

Annons