Se filmen om hur julmust blir till. Klicka här >>.

Vi tycker att vi firar jul som vi alltid har gjort och ser julen som ett högtid då vi håller traditionerna högt. Men faktum är att mycket av det som vi serverar på julbordet är relativt nytillkommet. Janssons frestelse introducerades av Tore Wretman på 1960-talet och köttbullar hamnade på var mans julbord först på 1970-talet.

Men den märkligaste historian har kanske julmusten. Denna läskedryck skapades för drygt 100 år sedan av en läsktillverkare, som sedan dess har i stort sett monopol på tillverkningen av musten eftersom sammansättningen är en väl bevarad företagshemlighet.

Skapades av kemist
Julmusten föddes i ett laboratorium i Berlin, dit den svenske läskfabrikören och nykteristen Robert Roberts i början av 1900-talet hade skickat sin son Harry för att studera kemi. Från början var tanken att skapa ett alkoholfritt alternativ till öl på julen. Med sig hem hade sonen ett antal recept på läskvarianter av öl, bland annat en som lanserades under namnet julöl (se bland annat denna annons från 1913).

Till en början var populariteten begränsad för AB Roberts julöl, men försäljningen tog fart efter första världskriget när man ändrade namnet till julmust. Varför man valde just "must" är oklart. Läskedrycken har inte något, med det som vanligen avses med must, att göra. Must är ju namnet på den saft som pressas ur frukt eller bär och av denna vara innehåller julmusten intet, varken nu eller då.

Ytterligare en skjuts i populariteten fick drycken i samband med folkomröstningen om införande av totalt alkoholförbud, som röstades ner med liten marginal.

Samma must i flaskan
I dag står musten på nästan varje julbord och tillverkas av en rad olika bryggerier. Men oavsett om det är ett stort eller litet bryggeri som har tillverkat den och oavsett om den säljs som "årgångsmust", "fatlagrad" eller "gammeldags" så är det så gott som alltid samma sak i flaskan. Cirka 98 procent av all julmust som vi konsumerar tillverkas av samma läskessens, som AB Roberts fortfarande blandar till i sin fabrik i Örebro. Innehållet är lika hemligt som receptet på Coca-cola.

Essensen levereras på dunk eller i tankbil till de bryggerier som blandar till själva julmusten.

Den innehåller:

  • Färgämnet sockerkulör (E150c)
  • Humle och maltarom
  • Citronsyra (E330)
  • Aromämnen

Hemliga aromämnen
Det är bakom ordet "aromämnen" som den hemlig blandningen döljer sig. Humle och malt är de enda två aromämnen som företaget har valt att avslöja, men totalt rör det sig om ett trettiotal olika naturliga och konstgjorda aromer samt kryddextrakt. Essensen innehåller dessutom vatten och alkohol som används som lösningsmedel i essensen, vilket är vanligt i läskessens. I den färdiga musten är dock alkoholhalten mycket låg, cirka 0,3 volymprocent (gränsen för alkoholfritt går vid 0,5 procent).

På läskfabriken blandas den koncentrerade essensen med vatten, konserveringsmedel och sockerlösning, eller olika sötningsmedel i lightvarianter. I vissa fall tillsätts ytterligare aromer eller extrakt, men oftast utgörs de enda skillnaderna mellan de olika varumärkena av hur mycket vatten den blandas ut med, hur mycket socker man har i och hur mycket kolsyra som tillsätts.

FAKTA: Mer om julmust
  • Julmust och påskmust tillverkas av samma essens, endast etiketterna på den färdiga flaskan skiljer dem åt.
  • Vid fatlagring av julmust är det i regel själva essensen som lagras, vilket var en idé som hittades på av Roberts själva.
  • På Systembolaget säljs Dufvenkrooks julmust som kallas för halvtorr och ska vara mindre söt. Det är märkligt eftersom den enligt näringsdeklarationen innehåller lika mycket socker som storsäljaren Apotekarnes.

Ivar Nilsson

Mer om julmust
VIDEO: Så blir julmust till
Julmust i Livsmedelsguiden

Gå med i föreningen för ärlig och genuin mat