Såsen på restaurangen kan vara gjord på pulver, tonfisken vara rödfärgad och allt från kräftröra till tiramisù kan innehålla uppemot 14 E-nummer. Mats-Eric Nilssons avslöjande bok Saltad nota har på kort tid fått stor uppmärksamhet.
– Restaurangbesökaren har väldigt liten insyn i vad maten de serveras egentligen innehåller, kommenterar Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Mats-Eric Nilsson3[Mattias Bardå]
Mats-Eric Nilsson.
Efter att, i bland annat boken Den hemlige kocken, ha avslöjat fusket med den mat som vi köper i butiken, har författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson nu vänt luppen mot restaurangbranschen.

I senaste boken "Saltad nota. Om matfusket – från gatukök till gourmetkrog" tar han oss med bakom kulisserna på restauranger, kaféer och andra ställen där mat serveras.

Kunden har ingen aning
Det som ligger på krogtallriken kan i själva verket bestå av halv- eller helfabrikat, tillverkade i fabriker, och med dussintals tillsatser – ibland till och med fler än i motsvarande produkt i livsmedelsbutiken. Bearnaisesåsen kan ha rörts ihop från pulver, äggröran hällts upp ur en dunk och efterrättspajen levererats fryst från fabriken. Och det utan att restaurangbesökaren har en aning.

Björn Bernhardson
Björn Bernhardson,
Äkta varas ordförande.
– Det är uppenbart att restaurangbesökaren har för liten insyn i vad maten de serveras egentligen innehåller. Till skillnad från i butiken är det här svårt eller i vissa fall omöjligt att göra ett medvetet val, kommentarer Äkta varas ordförande Björn Bernhardson avslöjandena i den nya boken.

Äkta vara driver också på för att Sverige ska välja att införa hårdare regler om innehållsdeklaration av mat som säljs på bland annat restauranger, när EU:s nya direktiv om märkning av oförpackad mat ska införas. Tillsammans med paraplyorganisationen Sveriges konsumenter och flera andra medlemsorganisationer drivs kampanjen Vad är det i maten? Klartext nu.

Uppmärksammats stort
Avslöjandena har redan rönt stor uppmärksamhet i medierna. Aftonbladet skriver om hur vi luras av den gasade tonfisken på sushirestaurangen, SVT berättar i ett inslag vad en pizza egentligen innehåller och i Svenska dagbladet tas Mats-Eric Nilssons avslöjanden emot positivt av stjärnkocken Carina Brydling.

Legendaren Leif Mannerström säger i samma artikel att krögare borde bli ärligare. Han säger dock inget om den skagenröra på SJ:s förstaklassmeny, som han har varit med att ta fram, som innehåller inte mindre än sju olika tillsatser, bland annat smakförstärkaren mononatriumglutamat, samt aromämne.

Ingrediensförteckningen för den röran samt rätter som serveras på närmare 1 500 restauranger, kaféer, närbutiker och andra serveringar runt om i landet, återges i bokens appendix.

Annons