Det finns uppenbarligen fortfarande en hel del varor som lurar oss konsumenter ute i butikerna. Äkta vara har redan fått in rekordmånga nomineringar till Årets matbluff 2022.

I mars testade vi ett nytt grepp där vi delar med oss på sociala medier av några av de produkter som ni konsumenter har nominerat till oss.

Äkta vara strävar efter att vara så transparenta och demokratiska som möjligt när det gäller att utse Årets matbluff. Därför testar vi nu att låta er följare vara med och tycka till om ett urval av de nominerade produkterna i denna andra omgång av matbluff-barometern.

Hur bluffiga tycker du att produkterna är? Fyll i matbluff-barometern!

Läs om produkterna i barometern här nedanför och klicka sedan på knappen längst ner på sidan för att tycka till!

Obs! Detta ska inte blandas ihop med omröstningen om vilken produkt som slutligen utses till Årets matbluff. Den här barometern är istället ett hjälpmedel för oss när vi ska värdera vilka produkter som uppfattas som mest bluffiga. Den omfattar dessutom bara ett litet urval av alla nominerade produkter. 

Om kandidaterna

1. Nutisal Nötmix
Detta är en nötblandning från Nutisal som trots namnet ”Maple syrup and Sea Salt”, trots bild föreställande lönnsirap och trots att den på tillverkarens hemsida beskrivs som smaksatt med lönnsirap, innehåller 0% lönnsirap!


2. Fanta apelsin
Fanta Orange, som under parollen ”Ny fantastisk smak” förnyat sitt recept. Nu kan den som vill undvika sötningsmedel inte längre dricka just Fanta, eftersom det nya receptet innehåller både aspartam, acesulfam-K och sukralos. Det rör sig alltså inte om zero-/light-varianten av läskedrycken, utan detta är den ”vanliga” Fanta apelsin.


3. ICA Hamburgerost
Grillar du också hamburgare i helgen? Kanske med en skiva smält ost? Har du koll på innehållet i de inplastade skivorna som säljs? Denna ”hamburgerost” från Ica, innehåller otroligt nog INTE ENS 50% OST.


4. Paul och Thom Salchicha
”Färsk” Salchicha, från Paul och Thom. På framsidan skyltar man med att korven är FRI FRÅN TILLSATSER men det stämmer inte. Läser man ingrediensförteckningen så hittar man hela NIO stycken tillsatser. HUR ÄR DET MÖJLIGT?


5. Philadelphia tryffel
Flera av er har nominerat färskosten Philadelphia Tryffel och framsidan talar sitt tydliga språk: fina bilder på färska tryfflar. Men baksidan säger något annat: produkten innehåller 4% svampbitar (vit och brun champinjon, svart trumpetsvamp) men ENDAST 0,07% TRYFFEL. I hela burken finns alltså endast 0,1 g tryffel - mindre än mängden konserveringsmedel enligt ingrediensförteckningen…

Varför syns då inga andra svampar på förpackningen? Kanske för att man ska tro att det är den exklusiva tryffeln man äter när svampbitarnas konsistens känns i munnen?


6. Ramlösa Funktionsvatten

Ramlösas serie av funktionsvatten marknadsförs med namn som ”FOKUS”, "BALANS" och ”VITAMIN”. Dessutom står det på framsidan att de är smaksatta med antingen melon, granatäpple eller blåbär. Men ingen av dessa ingredienser finns listade i ingrediensförteckningen?! 

Visst är det skillnad när det står ”SMAKSATT MED” jämfört med det vagare ”MED SMAK AV”? Vi föreslår en tredje kategori till Ramlösa (och alla andra företag som hellre använder aromämnen istället för ingredienserna de skyltar med): Vad sägs om ”SMAKAR SOM”?


7. Festis hallon
Barnens favorit: Festis Hallon (från @carlsbergsverige) är en populär dryck på såväl utflykt som kalas. Men visste du att i en 200 ml förpackning består endast 1 ml = 1 kryddmått av hallon (från koncentrat). 14 ml av innehållet utgörs av äpplejuice från koncentrat och resten är vatten, socker, aromämne och citronsyra (E330).

Trots det låga halloninnehållet är den hallonröda förpackningen fylld med bilder på hallon, samtidigt som ordet hallon pryder framsidan.


8. Paulúns granola
På framsidan av förpackningen kan man läsa ”Inget tillsatt socker” och ”rik på fiber” och när man läser ingredienslistan kan man se att granolan, istället för socker, innehåller oligofruktos, en söt kolhydrat vars kalorier inte tas upp i mag- och tarmkanalen, men som är känd för att kunna ge gasbildning, magkramper, yrsel och diarréer i så låga doser som 5 gram per dag. De som nominerat Pauluns granola skriver bl.a:

”Denna granola påstås vara "Helt utan tillsatt socker och tillsatser" och dessutom "stöttar ditt immunförsvar… Jag kan inte äta en enda portion av deras granola utan att få allvarliga mag och tarmbesvär.”

Jag tycker att det är avskyvärd att en müsli som ger i bästa fallet ingen effekt och i värsta fallet magknip och diarré får marknadsföras som nyttig.


9. Bravo röd apelsin
Juicejättens @bravojuice nya smak heter ”Röd apelsin”, och förpackningen är full av bilder på blodapelsiner. Och juicen innehåller förvisso blodapelsin, men endast som tredje största ingrediens. Vad är då huvudingrediens? Jo äpplen! Men de lyser med sin frånvaro på förpackningen…

Ingredienslista: äpple, apelsin, blodapelsin, aroniabär, c-vitamin

Hur mycket apelsin som juicen faktiskt innehåller går inte att veta men troligen kommer den röda färgen från aroniabären snarare än blodapelsinerna.



Tyck till om matbluffarna





Annons