Stockpots ekologiska kycklingbuljong blev bäst i test när branschtidningen Restaurangvärlden blindtestade elva olika kycklingbuljonger.

– Vi gör riktig buljong utan tillsatser eller andra konstigheter, säger Nils Wetterlind till tidningen.


Testet utfördes tillsammans med Restaurangakademin och i smakpanelen satt fem kockar, bland annat Ulrika Brydling. Buljongerna, som sträckte sig från färdig buljong, över koncentrat till pulver och tärningar, tillreddes enligt instruktionerna på förpackningen. Och efter att de hade blindtestats stod Stockpots Ä-märkta buljong som vinnare.

Stockpot Nils Wetterlind– Vi spricker av stolthet här i buljongfabriken i Enskede, säger Nils Wetterlind på Stockpot till Äkta vara.


"Tydlig kycklingsmak, örter, sherry, soja, mild sälta", löd juryns smaknoteringar.


Buljongen från den lilla fabriken i Enskede var visserligen näst dyrast i testet, men den var å andra sidan den ena av två buljonger i testet som endast innehöll avkok av kycklingskrov, grönsaker och kryddor.


– Vi gör den genom att först koka kycklingskrov med rostade grönsaker i fyra timmar. Sedan tar vi bort skroven, fyller på med nya och kokar i ytterligare fyra timmar, berättar Nils Wetterlind i artikeln.


Övriga buljonger innehöll bland annat jästextrakt, palmolja, maltodextrin, aromämnen, konserveringsmedel, glukossirap och modifierad stärkelse.

Stockpot kycklingbuljong

Idag tillverkar företaget 4 000 liter buljong i veckan, som säljs både till restauranger och i dagligvaruhandeln i Stockholmsområdet.


Även föreningen Äkta vara, som står bakom Ä-märket, var glada över resultatet.


– Det är kul att den "äkta" varan är godare än industribuljongerna. Sen är vi ju såklart stolta över att den är Ä-märkt också, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Läs mer:

Äntligen Ä-märkt buljong! >>

Stockpots hemsida >>


Annons