Lipton Tea blueberry muffin


Bakverk och godis lovar förpackningen, men smaken i Liptons nya teer består i själva verket delvis av syntetiska aromer.


Nyligen lanserade livsmedelsjätten Unilever tre nya tesmaker av märket Lipton. I likhet med en rad andra produkter som lanserats den senaste tiden, som Lokas kolsyrade vatten och Arlas yoghurt, är det sötsaker och bakverk som teerna ska smaka, närmare bestämt vaniljkaramell, blåbärsmuffin och jordgubbs-cupcake.


"Strawberry Cupcake är en utsökt blandning av fina gröna teblad, äkta jordgubbar och söt cupcake", skriver man bland annat i ett pressmeddelande och får det att låta som en naturlig smaksättning.

Men varken detta te eller "Blueberry muffin" har, i motsats till vad förpackning och marknadsföring antyder, aldrig varit i närheten av sagda bakverk. Endast "Vanilla caramel" innehåller faktisk någon karamell, dock i betydligt mindre mängd (5,7 procent) än dekokten av aromämnen som utgör inte mindre än 18 procent av tepåsens innehåll, enligt förpackningen.

De andra två sorterna innehåller ett par procent bitar av blåbär respektive jordgubbe, men även här i mindre mängd än själva aromämnet, som dessutom smakmässigt är betydligt mer potent än torkade fruktbitar.

Vad är det då som döljer sig bakom beteckningen "arom" på förpackningen?

"Nu har vi fått svar från vår produkttekniska avdelning, beklagar att du fått vänta så länge. Det är både naturliga och syntetiska aromer i teerna", är allt som Unilevers konsumentkontakt svarar.

Naturliga bäraromer och syntetiska muffinsaromer, kan man väl gissa?


FAKTA Liptons nya teer:
  • Lipton Green tea strawberry cupcake
    Ingredienser: Grönt te, arom, jordgubbsbitar (2,4%).
  • Lipton Tea vanilla caramel
    Ingredienser: Svart te (74%), arom (18%), karamellbitar (5,7%) (karamell 3,4%, stärkelse 1,1%, socker 1,1%, vanilj 0,4%).
  • Lipton Tea blueberry muffin
    Ingredienser: Svart te, arom, blåbär 2,1%.

Annons