Fotografiska är inte ensamma om att ange ingredienserna i sin mat, även om de är lite unika.

I måndags skrev Äkta vara om restaurangen på Fotografiska museet, som har börjat med ingrediensförteckningar för sin mat. Restaurangen är i detta avseende ganska unika i och med att "råvarubibeln" hela tiden måste uppdateras eftersom rätter hela tiden byts ut efter säsong.

Ur Vapianos folder. Klicka för
större bild.
Men det finns andra som också deklarerar ingredienserna. Vissa snabbmatskedjor, exempelvis McDonald's, har gjort detta i flera år. Ibland kan det dock vara svårt att hitta informationen.

En nytillkommen kedja är tyska Vapiano, som serverar italiensk mat på sju olika restauranger i Sverige. Efter att innehållet i flera av deras rätter i höstas avslöjades i boken "Saltad nota" av Mats-Eric Nilsson har företaget dels tagit bort en del tillsatser, bland annat i sin Tiramisù, men de har också börjat deklarera alla ingredienser i en folder som finns på restaurangerna. Du kan dock behöva fråga efter den.

Vissa rätter innehåller inga tillsatser medan andra innehåller några stycken, främst i charkprodukter och ostar. Deras majonnäs, som finns i restaurangens Cesare- samt Nizzadressing, har ett än mer omfångsrikt innehåll:

"Rapsolja, vatten, pastöriserad äggula, socker, modifierad stärkelse, salt, ättika, stabiliseringsmedel (E415, E412), konserveringsmedel (E202, E211), citronkoncentrat, surhetsreglerande medel (E270), färgämne (E160a)."

Nedan kan ni se Vapianos nya Tiramisù della casa, med riktiga ägg istället för som tidigare äggule- respektive äggvitemixer, vilka innehöll både konserveringsmedel, surhetsreglerande medel och förtjockningsmedel.


– Vi utmanar fler restauranger att följa deras exempel och vara öppna med vad maten innehåller, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.Läs mer om kampanjen "Vad är det i maten? Klartext NU", som Äkta vara är med och driver >>


Annons