Injicering, dusch och mikrovågsugn. Så kan baconskivorna som ligger på din lunchtallrik vara tillverkade.


Att bacon ofta innehåller en rad tillsatser och numera sällan röks med riktig ved känner nog många till. Men att det går till som i det här klippet från det kanadensiska tv-programmet "How it's made" förvånar kanske ändå de flesta.


Först tumlas grissidorna mjuka, varpå svålen skärs bort. Sedan blandas en lake, som enligt programmet innehåller vatten, salt, rökarom och andra smakämnen. De hoppar dock över den handfull tillsatser som med största sannolikhet används.


Självklart tillsätts konserveringsmedlet nitrit och troligen även något antioxidationsmedel. Och med tanke på hur flödigt som laken sedan injiceras i köttet - det riktigt sprutar om nålarna - så tillsätts troligen också ett eller flera stabiliseringsmedel.


Därefter sprutas ytterligare rökarom på köttet, eller kanske snarare hälls. I programmet kallas det för att rökaromen "bombarderar" köttet. Det ger inte bara köttet smak. Den bruna vätskan färgar också köttets yta brun. Köttet får sedan hänga kallt så att aromerna tränger in.


Sedan kyls och skivas köttet. Eftersom detta är bacon som säljs förstekt går skivorna även genom en mikrovågsugn innan de slutligen förpackas till kunden.


Trodde du att vi inte har förstekt bacon i Sverige? Inte i butikerna kanske, men på lunchrestaurangen eller i hotellfrukostbuffén är det ingen ovanlighet med förstekt bacon som bara värms upp på köket.


Nedan är ett exempel av den svenska storköksgrossisten Martin & Serveras eget varumärke. Om den är gjord helt enligt ovan vet vi dock inget om.


Bacon skivad stekt Ben-, brosk och svålfri, rimmad, lättrökt sida av gris, vatten, salt, antioxidationsmedel (E331, E301), druvsocker, stabiliseringsmedel (E450, E451), konserveringsmedel (E250), rökarom. (Martin & Servera)
Annons