Några av de tidigt Ä-märkta produkter som det kanske inte har hörts så mycket om är bröden från danska Il Fornaio. När Äkta vara besökte Köpenhamn nyligen passade vi på att besöka bageriet, som i Sverige främst säljer sina förgräddade bröd till restauranger, matkasseföretag samt genom internetbutiker.

Produkterna är faktiskt lite unika. Bröden säljs förgräddade och frysta, för att sedan bakas ytterligare en gång i ugnen hemma. Men till skillnad från industrins förgräddade bröd är Il Fornaios av en helt annan kvalitet.


Degen innehåller exempelvis riktig surdeg och en mindre mängd jäst, som tillsammans jäser den under minst tolv timmar. Bröden formas också för hand samt gräddas i en stenugn. Och viktigast av allt: de innehåller inga tillsatser eller industriella ingredienser, som konserveringsmedel, mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel eller tillsatt gluten.


De Ä-märkta bröden är: Siciliana, Primotivo, Focaccia, Primotiva fullkorn och Primotiva fullkorn bullar. De kan bland köpas i nätbutiken Mathem samt i Ekodirekts fysiska butik samt nätbutik.


PS. Förra veckan lanserades för övrigt Mats-Eric Nilssons Den hemlige kocken på danska. DS.


Läs mer om Il Fornaio >>Annons