Hamburgerkedjan Max sju år långa jakt på nya pommes frites ledde fram till tre tillsatser – där det tidigare inte fanns några. "Naturligt goda" kallar kedjan resultatet.

Det var inget aprilskämt, poängterade kedjan när de den 1 april i år gick ut med att de slutar sälja pommes frites. Men efter att ha tittat på ingrediensförteckningen till ersättaren, en produkt kallad Crispy fries, blir man lite förbryllad över hur produktutvecklingen har gått till.

De tidigare pommes fritesen bestod bara av potatis, som friterats i ej härdad palmolja och saltats (uppgift från boken Saltad nota 2013). Palmolja är väl något som man av olika skäl kanske vill undvika, men det är åtminstone en enkel och råvarubetonad ingrediensförteckning.

De nya potatisstrimlorna är dock något helt annat.

– Jag [har] i över sju år ätit tusentals varianter och kommit fram till att dessa nya motsvarar våra högt ställda krav. Naturliga råvaror är en självklarhet idag, varför jag personligen valt ut potatissorter av högsta kvalitet. Tack vare att skalet är kvar på potatisen i kombination med havssalt så framträds smaken naturligt, säger Max chefskock, Jonas Mårtensson, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet fortsätter företaget att prata om den "noga utvalda potatisen" (ytterligare två gånger), det portugisiska havssaltet (två gånger) och "naturliga råvaror" (två gånger). De poängterar också att chefskocken har jobbat vid hovet och man har dessutom producerat en liten film i samma högtravande stil som pressmeddelandet, där han berättar om jakten på de perfekta pommes fritesen.

Vad de inte säger ett ord om är de sex ingredienser som man har lagt till, jämfört med de gamla pommes fritesen. Tre av dem är dessutom tillsatser, nämligen modifierad stärkelse och två färgämnen. Det är vad Max på påsarna kallar för "naturligt goda".

Om det ändå hade varit ett aprilskämt.

Max Crispy fries Ingredienser: potatis, vegetabilisk olja, modifierad potatisstärkelse, majsstärkelse, rismjöl, salt, majsmjöl, färgämne (kurkumin E100, paprikaoleoresin E160c).
/Ivar Nilsson
Annons