Det syntetiska sötningsmedlet advantam, som framställs av det beryktade sockerersättaren aspartam (E951), har nyligen godkänts av EU.


EU-kommissionen beslutade förra månaden att godkänna användningen av sötningsmedlet advantam med numret E969.

Socker[fotoakuten.se]


Kommissionen skriver i beslutet att det finns ett tekniskt behov av ytterligare ett sötningsmedel, som ett alternativ till de 18 som redan är tillåtna, för att ersätta energigivande sockerarter, som sackaros, glukos och fruktos. Det nya medlet är det sötaste hittills och uppges smaka cirka 20 000 gånger sötare än vanligt socker.


"Advantams kvaliteter i fråga om smak och sötma, tillsammans med dess goda stabi­litetsegenskaper, innebär att advantam utgör ett alternativ till redan godkända högintensiva sötningsmedel, och ger därmed konsumenterna och livsmedelsindustrin möjlighet att välja mellan ett större urval av sötningsmedel och sålunda minska intaget av varje enskilt sötningsmedel", skriver man i beslutet.


Medlet har tagits fram av den japanska livsmedels- och kemitillverkaren Ajinomoto, som bland annat är världens största producent av tillsatsen aspartam (E951), som även används vid tillverkningen av det nya sötningsmedlet.


Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, bedömde förra året advantam som säkert vid ett dagligt intag upp till 5 mg per kilo kroppsvikt, vilket man bedömer inte kommer att överstigas med den godkända användningen.


Försök på kaniner har endast visat på störningar i magtarmkanalen vid mycket höga intag av ämnet, 500 mg per kilo kroppsvikt, enligt utlåtandet från EU:s vetenskapliga panel.


Advantam får användas i en rad olika produkter, bland annat i sötsaker som glass, godis och tuggummi men även i exempelvis frukostflingor, senap, såser, snacks samt cider och flera andra alkoholhaltiga drycker.


FAKTA: Advantam (E969)

Så här beskrivs framställningen i bilagan till förordningen:

  • "Advantam (ANS9801) framställs genom kemisk syntes i en process i tre steg; framställning av den primära intermediären, 3-hydroxi-4-metoxikanelaldehyd (HMCA), följt av hydrogenering för bildning av 3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl) propionaldehyd (HMPA). I det sista steget kombineras HMPA-metanollösningen (filtrat) med aspartam så att den imin erhålls som vid selektiv hydrogenering bildar advantam. Lösningen får kristalliseras och de obehandlade kristallerna tvättas. Produkten omkristalliseras och kristallerna separeras, sköljs och torkas."
Läs hela beslutet här >>
Annons