Sveriges bryggerier skriver att alla ingredienserna skrivs ut på svensk öl, men tvingas backa när de konfronteras med fakta.


Bristen på ingrediensförteckningar på öl har hamnat på tapeten, bland annat genom Äkta varas namninsamling. Men Sveriges bryggerier menar i en artikel på Svt Nyheter att alla ingredienser skrivs ut på svensk öl, trots att ingrediensförteckningar inte är något krav inom EU.

Cecilia Giertta– Vi gör det ändå. Det är en rekommendation och en branschnorm eftersom vi vill visa konsumenten att vi inte har något att dölja, säger branschorganisationens vd Cecilia Giertta till Svt.


Problemet är bara att det inte stämmer. Den som tittar närmare på burkar och flaskor på ölhyllorna märker snabbt att många saknar ingrediensförteckningar. Det gäller exempelvis stora märken som Carlsberg, Falcon, Pripps, Sofiero, Åbro samt många fler, visar en snabb undersökning som Äkta vara gjort.


Svt Nyheter: Då stämmer det ju inte att alla ingredienser skrivs ut.

 – Det är en frivillig rekommendation, säger Cecilia Giertta.

 Svt Nyheter: Men hur ser ni på risken att det upplevs som att ni döljer något om ni inte skriver ut allt vad ölet innehåller?

 – Vi ser det inte som en risk, säger vd:n.


Men Äkta vara, som har startat en namninsamling för att få de svenska bryggerierna att skriva ut innehållet, anser att det borde vara en självklarhet att konsumenten ska få veta vad ölen som de dricker innehåller. Samma regler, som för övriga livsmedel, borde gälla även alkoholdrycker.


– Om de svenska bryggerierna inte har något att dölja, desto större skäl att skriva ut alla ingredienser på all öl, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.


Skriv på Äkta varas namninsamling här >>

Öldeklaration 2

Annons