På öletiketten står det oftast bara "innehåller kornmalt", men EU tillåter faktiskt 34 tillsatser i öl och dessutom får en rad andra ingredienser användas. Äkta vara vill att öltillverkarna lägger korten på bordet och berättar vad ölen innehåller.


Skriv på vår namninsamling här >>


Vad innehåller egentligen öl? Vatten, malt, humle och jäst, skulle nog de flesta svara. Men stämmer det?

Livsmedel som man köper i en butik ska enligt lag ha en ingrediensdeklaration. Så även hygienprodukter. Och även på rengöringsmedel står det vad de innehåller. Men när det gäller öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker får vi oftast inte veta någonting.

Inom EU finns det nämligen ingen lag på att ingrediensdeklarera produkter med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent. Och samma visa är det i USA.

Där har matbloggaren "Food babe" nyligen rönt medial uppmärksamhet sedan hon avslöjat att amerikansk öl kan innehålla bland annat artificiella aromämnen, stabiliseringsmedel, färgämnen, genetiskt modifierade ingredienser och fruktos-glukossirap. Och nyligen gick öljätten Anheuser-Busch med på att inom en snar framtid börja deklarera sin öl på sin hemsida.


Vad ölen som säljs i Sverige är det dock svårt att veta, eftersom det ofta bara står "innehåller kornmalt" på burkarna. Inom EU är dessa tillsatser tillåtna (vissa bara i speciella öltyper, energireducerade öl eller öl med låg alkoholhalt):

E150a Sockerkulör (brun)
E150b Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör, ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen
E200 Sorbinsyra
E202 Kaliumsorbat
E203 Kalciumsorbat
E210 Bensoesyra
E211 Natriumbensoat
E212 Kaliumbensoat
E213 Kalciumbensoat
E220 Svaveldioxid
E221 Natriumsulfit
E222 Natriumvätesulfit
E223 Natriumdisulfit
E224 Kaliumdisulfit
E226 Kalciumsulfit
E227 Kalciumvätesulfit
E228 Kaliumvätesulfit
E270 Mjölksyra
E300 Askorbinsyra
E301 Natriumaskorbat
E330 Citronsyra
E405 1,2-Propylenglykolalginat
E950 Acesulfam-K
E951 Aspartam
E954 Sackariner
E955 Sukralos
E959 Neohesperidin DC
E961 Neotam
E962 Salt av aspartam och acesulfam
E1105 Lysozym
E1200 Polydextros
E960 Steviolglykosider

Läs mer i EU:s tillsatsregister >>

Dessutom kan öl innehålla flera andra ingredienser, som inte har några E-nummer, och som kan vara av intresse för konsumenten. På en del öl finns det idag ingrediensförteckningar, men man kan ju fråga sig om de är kompletta. Där står oftast bara vatten, malt, humle och jäst, men ibland saknas någon av dessa för ölbryggningen vitala ingredienser, vilket väcker misstankar om att det inte handlar om kompletta ingrediensförteckningar. Kanske finns det fler ingredienser som inte skrivs ut?

På de produkter som faktiskt skriver ut innehållet kan man t ex läsa ingredienser som isomeriserat humleextrakt, maltossirap, glukossirap, majs, ris, socker, E300 (askorbinsyra), äppel- och korianderextrakt. Carlsberg uppger dessutom i ett mejl till Äkta vara att öl som de brygger (oklart exakt vilka) innehåller antioxidationsmedlet natriumdisulfit (E223).


Vill du också veta vad ölen innehåller? Skriv på vår namninsamling nedan!


Annons