En vanlig barnfamilj kan spara minst 3 000-6 000 kronor per år på att slänga mindre mat, enligt Livsmedelsverket. Det är pengar som skulle kunna användas till bättre mat, samtidigt som vi sparar miljön.


Varje år slänger varje svensk bort cirka 54 kilo av den mat som vi bär hem från affären, enligt siffror från Livsmedelsverket, vilket är både dyrt och dåligt för miljön. Samtidigt visar undersökningar att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls. För att råda bot på detta har myndigheten tagit fram testet Matsvinnskollen, där man kan kolla sina kunskaper om hur man bäst tar hand om maten.


– Anta att en vanlig brödskiva väger 30 gram. Slänger man två brödskivor i veckan blir det på ett år 3,1 kilo svinn. Och det bara bröd. Lägg sedan till frukt som ligger för länge, mat som glöms i kylen. Små grejer som tillsammans snabbt nå upp till stora mängder på ett år berättar Ingela Dahlin, projektledare Livsmedelsverket.


Den extra belastning på miljön som produktionen av mat som sedan slängs i Sverige motsvarar utsläppen från 200 000 bilar under ett år.

 

FAKTA:Tips för att minska svinnet
  • Ät upp maten du köper hem.
  • Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.
Källa: Livsmedelsverket
Annons