Spritdrycken Fireball, som i helgen säljstoppades av Systembolaget, innehöll över fem gånger den tillåtna halten av lösningsmedlet propylenglykol.

Det var i lördags som Systembolaget stoppade försäljningen av den kanelsmakande likören efter att deras finska motsvarighet Alko uppmätt otillåtna halter av tillsatsen propylenglykol (E1520) vid ett test. I ett pressmeddelande under måndagen skriver Systembolaget att man uppmätt en halt på 5,8 gram per kilo, vilket är avsevärt högre än EU:s gränsvärde om 1 gram per kilo.

Skälet till den höga halten uppges i pressmeddelandet vara att en leverans av drycken, tillverkad för den amerikanska marknaden, av någon anledning hamnat i Europa. I USA är denna högre halt nämligen tillåten, eftersom gränsvärdet där är hela 50 gram per kilo.

I ett mejl till Äkta vara skriver den svenska leverantören Arcus företrädare att det aktuella ämnet används som lösningsmedel eller bärare ("carrier") för aromämnena som man har smaksatt drycken med.

"Ofta när ett aromämne har svårt att lösa sig i en vanlig alkoholupplösning använder man en sådan 'hjälpare' for att förbättra lösligheten när man blandar ut i färdigvaran", skriver Frithjof Nicolaysen.

I den europeiska versionen uppnås detta resultat troligen genom en kombination med andra godkända aromlösningsmedel.

Systembolaget meddelar att kunder som har köpt produkten kan lämna tillbaka denna till butiken, även om den är öppnad, samt att nya tester kommer att genomföras innan drycken börjar säljas igen.

"Systembolaget kommer givetvis att laboratorietesta Fireball för att säkerställa att den ligger inom gränsvärdet innan den kommer upp på våra hyllor igen", skriver man i pressmeddelandet.

Propylenglykol används förutom som lösningsmedel för aromämnen också som fuktighetsbevarande medel i olika livsmedel. Det används bland annat i snus, e-cigaretter och tuggtobak, men också i rengöringsmedel och i kylarvätska.
Annons