Närmare 90 procent av buljongtärningen är salt, palmfett och smakförstärkare, enligt danska Madmagasinets undersökning. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran, köttavkoket, utgör endast ett par procent.


Trodde du att att en buljongtärning huvudsakligen bestod av koncentrerad och torkad buljong av kött, kryddor och grönsaker?


Då trodde du fel.


Det danska konsumentprogrammet Madmagasinet har undersökt vad tärningarna egentligen innehåller. Med hjälp av expertis från Köpenhamns universitet har de kommit fram till att marknadsledande Knorrs Köttbuljong, som även säljs i Sverige, främst innehåller helt andra ingredienser, se faktarutan.

FAKTA: Knorr Köttbuljong
  • 53,0 % Salt, inklusive det som finns i smakförstärkare och jästextrakt.
  • 21,1 % Palmfett (en del fullhärdat)
  • 11,2 % Jästextrakt
  • 4,1 % Smakförstärkare (mononatriumglutamat E621, dinatriumguanylat E627, dinatriuminosinat E631)
  • 2,1 % Nötköttextrakt
  • 1,4 % Olivolja
  • 7,5 % aromämne, maltodextrin, karamelliserat socker, lökextrakt och sellerifrö

Källa: Madmagasinet/Karsten Olson, Köpenhamns universitet

Fettet från köttet har bytts ut mot smaklöst palmfett, dess naturliga umamismak mot smakförstärkare och färgen, som ska komma från bryningen av köttet, mot karamelliserat socker. Dessutom består tärningen till mer än hälften av salt.


Och likadant ser det ut hos konkurrenterna. Vissa tillverkare har dock bytt ut de utskällda smakförstärkarna mot mer jästextrakt, eftersom detta inte räknas som en tillsats trots att det har samma smakförstärkande funktion.


I Knorrs tärning utgör saltet, palmfettet, jästextraktet och smakförstärkarna sammantaget strax under 90 procent, medan den huvudsakliga beståndsdelen i en riktig köttbuljong, själva köttextraktet, endast utgör några ynka procent.


Det kan verka lite kanske, men det är ju ett väldigt koncentrerat avkok av färskt kött som vi använder. Och sen är det ju övriga ingredienser då som ger den här goda smaken av oxbuljong som våra utvecklingskockar nere i Tyskland blandar så att vi får den goda smaken som vi vet att våra konsumenter vill ha och tycker om, säger Eva Skoog, näringschef på tillverkaren Unilever, i programmet.


"Smakförstärkartärning"

Det finns inte någon gräns för hur lite köttextrakt en köttbuljongtärning måste innehålla, enligt Camilla Udsen på den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet.


Programledaren Mette Frisk föreslår att de snarare borde kallas för salttärningar.


– Eller smakförstärkartärning. Det är det som ger en buljongaktig smak, säger Camilla Udsen.


Enligt Äkta varas uträkning handlar det i Knorrs fall om 0,21 gram köttextraktspulver per tärning, i runda slängar ett tredjedels kryddmått, som i sin tur ska räcka till en halvliter färdig buljong. Färdigblandat utgör extraktet endast 0,042 procent av hela buljongen.


Se hela programmet

I programmet smaktestar man också olika sorter och visar hur man gör riktig buljong samt tar en livsmedelsforskare till hjälp för att göra en egen buljongtärning. Se hela programmet här >>


Tips! Om du har svårt med det danska uttalet, så underlättar det att slå på den danska textningen i spelarens nederkant.


Läs mer

Ä-märkta buljonger >>

Livsmedelsguiden: buljong >>

Scandinavian Organics gör buljong på riktigt >>

Annons