Buljong

Livsmedel, uppdaterad 14 October 2020

Buljong är egentligen ett avkok. Av exempelvis köttben, fisk, kycklingskråv, kryddor eller grönsaker. Men idag känner många den i en helt annan form, nämligen en liten tärning.

Den utmärkande ingrediensen i såväl buljongtärningar som koncentrerade fonder i flaska är ofta olika former av smakförstärkare. En vanlig sådan är mononatriumglutamat E621, men även andra tillsatser är vanliga, inte sällan i kombination med den förra. En del tillverkare har dock bytt ut E-numren mot jästextrakt eller hydrolyserade proteiner. Låt dig dock inte luras av detta knep. Dessa ingredienser är också ett slags smakförstärkare, men där glutamaten och de andra smakförstärkande ämnena är mindre koncentrerade.

Smakförstärkarna hamnar ofta högt upp i ingredienslistan, i bland redan på tredje plats, vilket skvallrar om att de utgör en betydande del av innehållet. I innehållsförteckningen räknas ju ingredienserna upp i storleksordning.

Mängden avkok av köttben, kyckling eller grönsaker är dock låg. Ofta är det bara ett par procent av exempelvis köttextrakt i en köttbuljong. Det är därför det luktar och smakar ganska lika i grytan oavsett om du har kyckling-, kalv- eller grönsaksbuljong i den. Det är nämligen smakförstärkarna som står för en stor del av smaken.

Andra vanliga ingredienser som förekommer i buljongtärningar och färdiga fonder är aromämnen, färgämnen, maltodextrin, modifierad stärkelse, palmfett/palmolja, glukossirap och ibland även konserveringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och surhetsreglerande medel. 

Se upp för
Buljong med smakförstärkare, jästextrakt eller hydrolyserade proteiner. När det gäller pulver och tärningar är det dock svårt att hitta. Det blir inte bättre för att den kallas bouillon eller fond.

Leta efter
Buljonger som innehåller samma ingredienser som du skulle ha använt hemma. Det går numera att få tag på färska buljonger, som säljs kylda, exempelvis från Pungpinan eller Gröna gårdar. Det förekommer även konserverade rena buljonger, exempelvis av varumärket Oscars fonder. Det finns även buljongpulver, utan tillsatser eller smakförstärkare, från bland annat Änga Gård och Skafferimat. Och även i frysdisken går det att hitta buljonger, som är utan smakförstärkare och jästextrakt, men som ibland innehåller någon tillsats.

Ekologiskt
Gröna Gårdars buljong, som nämns ovan, är ekologisk. Det finns också många ekologiska buljongtärningar och pulver, men nästan alla innehåller jästextrakt. När det gäller vegetariska buljonger kan det dock gå att hitta varianter utan detta, exempelvis från Biofood, Kung Markatta och Änga Gård.

Tips
Koka din egen buljong på grönsaker och överblivna köttben, kycklingskrov eller räk-, kräft- och hummerskal. Koka och frys in i mindre förpackningar eller frys in själva benen/skalen, så kan du koka buljongen vid ett senare tillfälle.


Ä-märkta buljonger:Annons
Livsmedel A-ö