Buljong

Livsmedel, uppdaterad 14 October 2020

Buljong finns som tärning och pulver att spädas med vatten, eller kraftigt reducerad som fond i flaska. Den utmärkande ingrediensen i är ofta smakförstärkare. En vanlig sådan är mononatriumglutamat E621, men även andra tillsatser är vanliga, inte sällan i kombination med den förra. En del tillverkare har dock bytt ut E-numren mot jästextrakt eller hydrolyserade proteiner, som har framställts för att vara rika på just dessa smakförstärkare.

Ofta hamnar dessa dessutom högt upp i ingredienslistan, i bland redan på tredje plats, vilket skvallrar om att de utgör en betydande del av innehållet eftersom ingredienserna räknas upp i storleksordning.

Mängden kött- eller grönsaksextrakt, som är huvudråvaran i en riktig buljong, är däremot låg, ofta bara några procent. Det är därför det luktar och smakar ganska lika i grytan oavsett om du har kyckling-, kalv- eller grönsaksbuljong i den.

Andra vanliga ingredienser som förekommer i buljongtärningar och färdiga fonder är aromämnen, färgämnen, maltodextrin, modifierad stärkelse, palmfett/palmolja, konserveringsmedel, glukossirap, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och surhetsreglerande medel. 

Se upp för
Buljong med smakförstärkare, jästextrakt eller hydrolyserade proteiner, när det gäller pulver och tärningar är detta svårt att hitta. Det blir inte bättre för att den kallas bouillon eller fond.

Leta efter
Buljonger som innehåller samma ingredienser som du skulle ha använt hemma. Det går numera att få tag på färska buljonger, som säljs kylda, exempelvis från Pungpinan och New generation chicken. Det förekommer även konserverade rena buljonger av varumärket Oscar. Det går också att hitta frysta buljonger, som är utan smakförstärkare och jästextrakt, men som ibland innehåller någon tillsats.

Ekologiskt
Det finns många ekologiska buljongtärningar och pulver, men nästan alla innehåller jästextrakt. När det gäller grönsaksbuljonger kan det dock gå att hitta varianter utan detta, exempelvis från Biofood. För ekologiska buljonger eller fonder utan jästextrakt är det därför även här färska färska buljonger som gäller.

Tips
Koka din egen buljong på grönsaker och överblivna köttben, kycklingskrov eller räk-, kräft- och hummerskal. Koka och frys in i mindre förpackningar eller frys in själva benen/skalen, så kan du koka buljongen vid ett senare tillfälle.


Annons
Livsmedel A-ö