Lyxiga Magnum pink innehåller hela nio tillsatser. Men att både färg och konsistens är fejkade försvarar tillverkaren märkligt nog med att tillsatser är ett tecken på kvalitet.


Det uppseendeväckande uttalandet gavs när Äkta varas Björn Bernhardson på måndagsmorgonen var i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om vad pinnglass och strutar egentligen innehåller – nämligen få traditionella glassingredienser, men desto fler billiga substitut och rader av tillsatser.

GB Glaces marknadschef Dominika Hagborg, som var med på telefon, menade att tillsatserna är till för att ge en säker glass med hög kvalitet.

– Man kan egentligen se på tillsatser som en kvalitetsstämpel, sa hon bland annat.

Men det är nog knappast så som konsumenten uppfattar det när hallonglassen Magnum pink, för dryga 40 kronor, har fått den rosa färgen fejkad med färgämnena titan- och järnoxid.

– Om det nu är en kvalitetsstämpel, varför lyfter då inte GB fram dem i sin marknadsföring? Det kunde ju stå "nu med nio tillsatser" på förpackningen, kommenterar Björn Bernhardson uttalandet efter sändningen.


FAKTA: Magnum pink
  • Hallonglass med hallonsås (6%), överdragen med mjölkchoklad (24%) samt ett rosafärgat överdrag (5%).
    Ingredienser: SKUMMJÖLK, socker, hallonpuré (10%), kokosolja, kakaosmör¹, kakaomassa¹, glukossirap, glukos-fruktossirap, HELMJÖLKSPULVER, MJÖLKFETT, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, färgämnen (E171, E172), emulgeringsmedel (E471, SOJALECITIN, E476), vasslepulver (MJÖLK), stabiliseringsmedel (E412, E410, E407), rödbetsjuicekoncentrat, syra (E330), arom. ¹Rainforest Alliance™ certifierad.

Läs mer:

Det här innehåller pinnen och struten >>

Äkta varas vaniljglasstest från 2013 >>


Annons