Arlas stoltserar med uttrycket "äkta vanilj" i marknadsföringen av sin nya vaniljvisp. Men att smaken är skarvad med billiga syntetiska aromer talar man tystare om.

Till att börja med: ja, vaniljvispen innehåller faktiskt "äkta vanilj", i form av extrakt från Bourbonvanilj. Men smaksättningen är tyvärr långt mer tillkrånglad än så. Vaniljsmaken är i själva verket en blandning av vaniljextrakt, syntetisk vaniljarom och andra syntetiska aromer, där de senare alltså inte har något med riktig vanilj att göra.

Så här skriver Arla själva i ett mejl till Äkta vara:

"Eftersom denna produkt skall vispas upp till en dubbel volym är det viktigt att smaken är tillräckligt koncentrerad för att en god vaniljsmak skall kännas även som uppvispad. Extrakt från bourbonvanilj är gjort på vaniljstänger från Madagaskar och ger en grundläggande smak av bourbonvanilj. För att komplettera och förstärka smaken har vi även använt vaniljarom och arom. Dessa är syntetiska aromer för att komplettera och förstärka smakerna från extraktet eftersom de tenderar att minska vid värmebehandling och lagring. Vidare finns viss begränsning för att använda för hög dosering av extraktet då en viss beska kan framträda", skriver Elisabeth Alströmer, produktchef på Arla köket.

Äkta vara har dock svårt att tro att det skulle vara omöjligt att smaksätta en vaniljvisp med endast riktig vanilj. Vi tror snarare att priset har spelat en avgörande roll, eftersom den syntetiska vaniljaromen är avsevärt billigare.

De svarta prickarna då?

"Mald vaniljstång består av frö och skal från vaniljstänger", skriver Arla och fortsätter:
"Det finns viss vaniljsmak- och lukt i den malda vaniljstången, men den mesta vaniljsmaken kommer från extrakt och aromer. Så - det främsta syftet med att sätta till mald vaniljstång är att konsumenten skall få en så fin visuell upplevelse som möjligt".

Av allt att döma rör det sig alltså om vad som på branschspråk kallas för "exhausted vanilla beans", d v s malda rester av stänger där vaniljsmaken redan har utvunnits och sålts på annat håll, och som bara används av kosmetiska skäl.

Så går det alltså till när Arla smaksätter med "äkta vanilj".

 Det här känns som ett väldigt tillkrånglat och bakvänt sätt att smaksätta med vanilj. En fabrik separerar smak och stänger och en annan sätter samman dem igen. Varför inte bara använda malda riktiga vanlijstänger, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Ivar Nilsson

FAKTA: Arla Köket Krämig vaniljvisp
  • Ingredienser: GRÄDDE 82%, socker 12%, MJÖLKPULVER, emulgeringsmedel (E472b), extrakt från Bourbonvanilj, vaniljarom, arom, stabiliseringsmedel (karragenan), mald vaniljstång, färgämne (betakaroten).

Annons