Avbildningar av hallon och vaniljblommor är vilseledande då bara artificiella aromer har använts, enligt ett tyskt domslut som kan få konsekvenser för fler livsmedelstillverkare, skriver branschtidningen Foodnavigator.
Teekanne Felix vilseledande te
Domen gäller ett tyskt fruktte, som bland annat innehåller hibiskus, äpple, svartvinbärsblad, apelsinskal och nypon. Men på förpackningen avbildas bara hallon och vanilj, en smaksättning som helt kommer från artificiella aromämnen.

Hittills har praxis varit att konsumenten inte blir vilseledd av sådana avbildningar på förpackningen så länge som det verkliga förhållandet går att läsa i ingrediensförteckningen, enligt livsmedelsadvokaten Sebastián Romero Melchor som intervjuats av tidningen.

Han tror att det tyska domslutet kommer att göra tillverkare mer försiktiga i hur aromsmaksatta produkter illustreras. Ett sätt att komma runt problemet är, enligt honom, att tydlig ange att smaken kommer från från artificiella aromer.

Om en produkt är vilseledande är dessutom en helhetsbedömning utifrån vad det är för produkt och hur den framställs. När Äkta vara för några år sedan anmälde Kexchoklad blåbär, vars förpackning dekorerats med blåbär men som helt smaksatts med syntetisk blåbärsarom, bedömde Livsmedelsverket att detta var tillåtet eftersom "konsumenten inte förväntar sig att frukt ska ingå i godis". På grund av det stora konsumenttrycket lovade Cloetta dock att gå över till att smaksätta chokladen med riktiga blåbär eller åtminstone naturliga blåbärsarom. Men det skedde aldrig och istället slutade de sälja den.

Ivar Nilsson

Läs mer:

Annons