Studien, som nyligen publicerades i Journal of the Academy of Nutrition och Dietetics, har undersökt hur innehållet av tillsatser och aromer i livsmedelsprodukter som amerikanerna köper har förändrats mellan 2001 och 2019.

Mer specifikt har man följt förekomsten av färgämnen, smakförstärkare, konserveringsmedel, sötningsmedel och aromämnen– något som de valt att kalla för "tekniska tillsatser”.

2019 innehöll knappt 60 procent av produkterna sådana ingredienser, 2001 knappt 50 procent. Även antalet ”tekniska tillsatser” per produkt har ökat, från 3,7 till 4,5 stycken i genomsnitt.

Det forskarna vill komma åt med begreppet ”tekniska tillsatser” är bland annat sådana ingredienser som är till för att göra livsmedlet mer tilltalande för konsumenten, genom att förändra smak och utseende. Förekomsten av sådana ingredienser gör även att livsmedlet klassas som ultraprocessat, vilket i sin tur kopplas till negativa hälsoeffekter.

– Vår forskning visar tydligt att andelen ultraprocessade livsmedel med tillsatser i amerikanernas kundvagnar ökade markant mellan 2001 och 2019. Vi såg denna trend inom alla typer av livsmedel och alla typer av tillsatser, säger studiens huvudförfattare Elizabeth K. Dunford i ett pressmeddelande.

Hur det ser ut i Sverige eller Europa är okänt. Förra året kom dock en studie som visade att svenskarna konsumerar mest ultraprocessad mat i Europa.

Ivar Nilsson

Annons