Vad innehåller de egentligen? Är de hållbart producerade? Och är de goda? Vi har testat tio vegoprodukter.

För miljön och klimatets skull bör vi äta mindre kött och för hälsans skull bör vi dessutom särskilt dra ner på rött kött och charkprodukter, enligt de senaste kostråden.Klicka för att se hela testet.


Smakpanelen:
Paul Svensson, Ulrika Brydling, Kicki Theander, Rebecca Nordin och Karin Nordström.
Alltfler väljer därför att byta ut köttet mot andra proteinrika produkter. Och närmast till hands ligger för många sådant som liknar de köttprodukter som de avstår från. Produkter som i stor utsträckning ser ut, tillagas och äts på samma vis.


Men det gäller att se upp. Även bland dessa produkter finns mer eller mindre klimatsmarta alternativ och flera kan vara fyllda av tillsatser, aromer och industriella ingredienser.


För att hjälpa till att vägleda konsumenten i denna djungel har Äkta vara testat innehåll, hållbarhetsaspekter och smak på tio olika produkter.


Vi har gjort en grundlig genomgång av utbudet och försökt få en stor bredd inom varje grupp, från både små och stora tillverkare. För att få ett jämförbart resultat så har vi valt att endast testa produkter av två typer: grönsaksbiffar och sojakorvar.


Testet visar att framförallt innehållet skiljer sig markant. Bland grönsaksbiffarna finns det både produkter helt fria från tillsatser, aromer och industriella ingredienser, men också några som innehåller sådant. Bland sojakorvarna fick dock samtliga produkter sämsta betyg inom detta område. De innehåller bland annat konsistensmedel, rökaromer och färgämnen. Tre grönsaksbiffar var helt fria från tillsatser. Bäst betyg inom denna kategori fick Ekko Gourmets Jordnötsbiffar.


Även på hållbarhetssidan finns det en skillnad, fast mindre, mellan grupperna. Bland annat handlar det om att huvudråvarorna är producerade olika långt bort, där sojabönorna i korvarna i fyra av fem fall är odlade utanför Europa. Ingen av de testade produkterna är helt ekologiska, men två av dem innehåller en eller flera ekologiskt odlade ingredienser. Även i detta test fick jordnötsbiffarna bäst betyg.


De två grönsaksbiffar och sojakorvar som fått bäst sammanlagt betyg gick vidare till ett smaktest, där en panel med fem personer i ett blindtest även utsåg jordnötsbiffarna till godast.


FAKTA: Testade produkter
  • Innehållstestet består av tio produkter i två olika grupper: Grönsaksbiffar och Sojakorvar.
  • Testade produkter: Ekko Gourmet Jordnötsbiffar, Familjen Dafgård Grönsaksbiffar, Garant Broccolipuckar, Findus Greenburger, Hälsans kök linsbiffar, Anamma Vegokorv, Ica Sojakorv, Astrid och aporna Snällkorv, Fry's Family Hot dogs, Hälsans kök Sojakorv.
FAKTA: Det här testade vi
  • Innehållet har testats på två områden: ingredienserna och hållbarheten.
  • Betyget för ingredienserna har matjournalisten Mats-Eric Nilsson satt.
  • Betyget för hållbarhet har hållbarhetskonsulten Charlotte Ceder satt.
  • Smaktestet utfördes på de fyra produkter som fått högst poäng i innehållstestet, två från Grönsaksbiffar och två från Sojakorvar. Testet var ett blindtest och gjordes av en panel om fem personer.

Läs hela testet här >>


Text: Ivar Nilsson

Test: Charlotte Ceder


Annons