Falukorv gjord på klassiskt recept får inte kallas för falukorv. Det är resultatet av EU:s skydd av beteckningen, skriver Upsala Nya Tidning.

Falukorv är en av få svenska livsmedel som är skyddade av EU. Den är en så kallad "garanterad traditionell specialitet". Men reglerna för den skyddade beteckningen gör samtidigt att falukorv gjord på klassiskt recept, utan tillsatser, inte får kallas för falukorv, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

2001 godkände EU skyddet för beteckningen falukorv, efter att branschorganisationen Kött- och charkföretagen skickat in en ansökan. Där specificerades bland annat vilka ingredienser och tillsatser som får användas. 2012 ändrades dock specifikationen, på organisationens begäran, så att konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) blev obligatoriskt.


"Nitrit för färgens skull"

Det handlar dock inte om att skydda mot botulism, vilket är huvudargumentet för användning av nitrit. Skälet till att det är obligatoriskt är istället färgen som det ger köttet.

– Hela falukorvsspecifikationen är till för att garantera särarten hos produkten. Konsumenterna ska förvänta sig en produkt som lever upp till det varje gång man köper en falukorv. Nitritsaltet används för att få den rätta färgen, där det enligt specifikationen står att snittytan ska vara svag till tydligt brunrosa, säger Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen, till UNT.

Klassiskt recept tillåts inte
Men de nya reglerna utesluter samtidigt det som de ska skydda, nämligen gamla recept. Melins gör Krav-märkt falukorv, utan nitrit, och kände inte till att det inte var tillåtet.


– Det får vi undersöka. Vi har flera kontrollpunkter, och just den här biten har inte kommit upp. Vi använder ett gammalt recept på falukorv. Och där är det inte något nitrit, säger Benny Melin, till UNT.


Falukorv har anor från 1600-talet, då den började tillverkas i anslutning till Falu koppargruva, med inspiration från Tyskland. Först på 1900-talet började nitrit användas i charkprodukter. Salpeter (nitrater), med snarlik men svagare effekt, har dock använts sedan 1800-talet.


UNT: Men blir det inte konstigt när de som tillverkar falukorv efter äldre recept inte får kalla den för falukorv?

– Jag känner inte till något sådant recept. Och på 1600-talet är det möjligt att man gjorde korv utan nitritsalt. Men jag tror inte att dagens konsumenter känner igen och förväntar sig den korv man gjorde på 1600-talet, säger Magnus Därth.


Hittills har Melins korv av okänd anledning sluppit igenom myndigheternas kontroll, trots att den enligt reglerna egentligen inte får säljas som falukorv.


Ivar Nilsson


Läs mer:

UNT: Tillsatser krävs i falukorv >>

Dokument om märkningens av falukorv >>

Reglerna för falukorv (inkl. ändringar) >>




Annons