Vanlig ”caviar”
Den vanligaste fiskrommen i svenska butiker är så kallad ”caviar” och finns i små burkar i kyldisken. De innehåller en rad olika tillsatser. Vanligast är stenbitsrom och sillrom, som säljs färgad kraftigt orange eller svart. Syftet är att efterlikna löjrom eller störrom (”rysk kaviar”), två betydligt dyrare produkter. Flest tillsatser är det i Abbas stenbitsrom som fått sin svarta kulör från inte mindre än fem olika färgämnen, E120 (rött), E153 (svart), E150d (brunt), E163 (lila) och E133 (blått), andra sorter innehåller lite färre.

Det förekommer också en ofärgad variant, som brukar kallas för ishavsrom och som kommer från fisken Lodda. Den innehåller dock en rad andra tillsatser, vilka även tillsätts i stenbitsrommen och sillrommen, bland annat förtjockningsmedel, citronsyra och konserveringsmedel. Det finns också röd och svart tångcaviar, som har ungefär samma innehåll som caviar på fiskrom, men som i stället är baserad på havstångsextrakt.

Rom utan tillsatser
Rom behöver dock inte vara färgad och innehålla tillsatser. Många romsorter har en naturligt vacker färg och egentligen behöver inget annat tillsättas än lite salt. Tyvärr är sådan rom ofta dyrare och lite svårare att få tag på. Å andra sidan kanske det kan vara värt priset och besväret ibland?

Här är några tips på rom utan tillsatser som går att hitta i vanliga butiker:

 • Löjrom
  Orange rom från fisken siklöja. Finns i de flesta välsorterade butiker eller hos fiskhandlare, antingen kyld eller fryst. Kalix löjrom kostar en hel del, men det finns också annan svensk och även finsk och amerikansk löjrom för omkring halva priset.
 • Sikrom
  Påminner om löjrom i smak och färg, men kommer från olika arter av vanlig sik. Är billigare än löjrom, men svårare att hitta.
 • Regnbågslaxrom
  Mycket stora och röd-orangea romkorn, som är fina att dekorera med. Finns både som kyld och fryst och är inte så dyr.
 • Laxrom
  Ser ungefär ut och används som regnbågslaxrom, men är ännu större. Ovanlig i butik, men förekommer.

Men kan man inte få tag på ofärgad stenbitsrom?
Att i princip all stenbitsrom färgas är synd, eftersom den har en vacker ljusrosa färg naturligt (se exempelvis här och här). Tyvärr finns sådan rom inte att få tag på i vanliga butiker, men den går köpa via fiskhandlare och specialister online. När stenbit fiskas under senvinter och vår går det dessutom att få tag på färsk rom.

Och hur är det med sillrom och loddarom?
Sillrom, med naturligt gul-orange färg, eller loddarom utan vare sig färgämne eller andra tillsatser verkar dock vara omöjlig att få tag på. Det är egentligen märkligt med tanke på att caviar-varianten är både vanlig och billig.

Ivar Nilsson

 Stenbit, sjurygg eller kvabbso? 
 • Visste du förresten att stenbit egentligen är ett namn på hanarna av arten sjurygg? Honorna, vilka är de som bär rommen, kallas traditionellt för kvabbso. Lustigt nog kallas rommen ändå för stenbitsrom.
Annons