Hej Systembolaget!

Vi på konsumentföreningen Äkta vara har länge krävt att konsumenten ska få veta vad alkoholdrycker innehåller. Av olika skäl har just dessa drycker varit undantagna de krav som gäller alla andra livsmedel och drycker. Efter mycket om och men ska en version av ingrediens- och näringsdeklaration på vin införas inom EU den 8 december i år.

Det är förstås en seger för oss konsumenter, även om producenternas lobbyister har fått med en rad konsumentovänliga undantag i de nya reglerna. Bland annat kommer den producent som inte vill ha ingredienserna med på etiketten i stället kunna hänvisa till en hemsida där dessa finns, vilket gör det krångligare för konsumenten att ta del av informationen.

Här finns det alltså en del jobb kvar att göra för att värna konsumentens intressen, vilket även borde ligga i Systembolagets intresse.

Som vi ser det kommer de nya reglerna även att leda till nya krav på Systembolaget, men också nya möjligheter. I era butiker kommer kunden att kunna vända på flaskan och läsa alternativt skanna en QR-kod med mobilen för att få reda på innehållet.

Men för den som går till er hemsida, för att leta information om produkter eller lägga en beställning, finns det ingen flaska att vända på och inte heller någon kod att skanna. Vår uppfattning är därför att de nya reglerna tvingar Systembolaget att tillhandahålla ingrediensförteckningarna direkt på hemsidan, precis som ni redan idag gör för alkoholfria drycker.

Och när ni ändå måste ha ingrediensförteckningarna i ert system så skulle ni ju kunna skriva ut dem även på hyllkantsetiketten. Då skulle det bli lättare för konsumenten att ta del av informationen även i butiken, oavsett om producenten valt att skriva ut ingredienserna på flaskan eller bara ha dem online. Som statligt företag ska ni ju se till medborgarnas bästa och underlätta för oss att göra medvetna val.

Vi ser fram emot att höra hur ni ser på saken och hur ni kommer att agera när de nya reglerna införs.

Mvh
Äkta vara

Annons