Skolor och förskolor i Strängnäs kommun tar emot äpplen och serverar dem till barnen, skriver Dagens nyheter.

– Vi vill inte att äpplen ligger och ruttnar i trädgårdarna medan vi köper in ekologisk frukt till våra kommunala kök, säger Karin Lundell, måltidsansvarig i Strängnäs kommun, till DN.

På sin hemsida och i sociala medier uppmanar kommunen invånarna därför att skänka överskottet. Förra året fick de in ett halvt ton äpplen till centralköket, dels från föräldrar eller far- och morföräldrar till barnen, men också från andra kommuninvånare. I år lämnas istället frukten direkt till skolorna och förskolorna. De finaste äpplena ställs ut i matsalen, medan de som är lite skadade blir till äppelmos eller blandas i müsli.

– Det är ett kärt besvär att vi har kockar som nästan inte hinner ta hand om allt de får. När vi gör äppelmos själva har vi inte i så mycket socker och fryser in moset. det blir giftfria äpplen och ekologiskt socker, säger Beatrice Ekström, ansvarig för skolköket i Vasaskolan, till tidningen.


Rädda fallfrukten Äkta vara driver sedan några år tillbaka kampanjen Rädda fallfrukten för att uppmärksamma slöseriet med att köpa äpplen, ofta från utlandet, samtidigt som vi har gott om äpplen runt knuten.

Saker som du kan göra:


Annons