Fullkorn i maten minskar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och sannolikt också tjock- och ändtarmscancer. Samtidigt äter de flesta av oss för lite fullkorn, enligt Livsmedelsverket. Många letar därför efter fullkorns- eller nyckelhålsmärkta produkter, bland annat på brödhyllan.

Men det gäller att kolla noga hur mycket fullkorn en produkt egentligen innehåller, visar ett test som Råd & Rön har gjort av 30 vanliga nyckelhålsmärkta mjuka bröd. I topp kommer sådana bröd som innehåller 100 procent fullkorn av torrvikten, bland annat ett par Ä-märkta bröd från Kung Markatta.

I botten kommer de bröd som bara innehåller 30 procent, vilket är den lägsta tillåtna andelen för att få märka med Nyckelhålet. Här gäller det att verkligen kolla fullkornsinnehållet i ingrediensförteckningen och inte låta sig luras av uttryck som "grov" i namnet. Bland de bröd med minst fullkorn i testet, alltså 30 procent, finns nämligen både Pågen Lingongrova special*, Garant Grovt bröd vital och Bonjour Trehörning grov.

Värt att notera är att knäckebröd ofta innehåller 100 procent fullkorn, men i testet ingick endast mjukt bröd.

Läs hela Råd & Röns test här >>

Tabellen med alla resultat finns här >>

* = Vanliga Lingongrova är inte nyckelhålsmärkt eftersom det innehåller för mycket socker.

FAKTA: Fullkorn
  • Fullkorn kan vara i form fin- eller grovmalet av mjöl, flingor, kross eller hela korn. Det viktiga är att hela kornet från spannmålets används, inte bara den stärkelserika kärnan.
  • Fullkorn innehåller en hög andel fibrer, men också en rad andra nyttiga näringsämnen, vilket gör det särskilt nyttigt.
FAKTA: Märkning
  • Nyckelhålet är en frivillig märkning för produkter med mer fullkorn och fibrer och mindre eller nyttigare fett och mindre socker och salt. För fullkorn är gränsen minst 30 procent i mjukt bröd (35 procent i rågbröd och 10 procent i glutenfritt).
  • Det finns även bröd som innehåller fullkorn, men som inte är nyckelhålsmärkta. Då finns det en branschöverenskommelse som säger att den lägsta halten fullkorn ska vara samma som för Nyckelhålet.


Ivar Nilsson

Annons