"Grädde" marknadsförs mot restauranger och storkök som vegetabilisk, men är baserad på mejeriprodukter. Dock inte grädde.

Debic Culinaire Végétop baksida. Läsarbild.

Klicka för större bild


"Grädde" marknadsförs mot restauranger och storkök som vegetabilisk, men är baserad på mejeriprodukter. Dock inte grädde.


Bilden ovan har skickats in av en läsare och föreställer en flaska med "matlagningsgrädde". Det är i alla fall vad tillverkaren, den multinationella storköksleverantören Friesland Foods, kallar den för på sin svenska hemsida (se bild till höger).


Debic Vegetop Culinaire hemsida
Debic Vegetop hemsida
Skärmdumpar från tillverkarens hemsida. Klicka för större bilder.

Men i ingrediensförteckningen framgår det tydligt att det inte är någon grädde alls i den. Kärnmjölk är den enda mejeriprodukten bland ingredienserna. Utöver denna består den bland annat av såväl ohärdad som härdad palmolja och en räcka med tillsatser.


På förpackningen är man dock mindre vilseledande, i alla fall när det gäller grädden. Samtidigt kan man ju tro att en produkt med namnet "Culinaire Végétop" skulle vara vegetabilisk, vilket alltså inte är fallet.


Dubbelfel

Ännu värre blir det om man tittar på en av företagets snarlika produkter, benämnd endast "Végétop". I produktbeskrivningen på hemsidan kallas den nämligen för det motsägelsefulla "vegetabilisk vispgrädde". Innehållet är dock ungefär detsamma som den andra produkten: kärnmjölk, vegetabiliska oljor och tillsatser. Inte vegetabilisk och inte vispgrädde.


Kanske finns denna så kallade "grädde" på en restaurang, skola eller ett sjukhus nära dig. Och kanske i en sås, soppa eller dessert som på menyn kallas för vegetarisk.


Läs om produkterna på tillverkarens hemsida här och här.


Ivar Nilsson


Annons