UG Mat laktosfritt[Svt]


Sverige är ett av de länder med minst andel laktosintoleranta. Samtidigt toppar vi listan i försäljning av laktosfria produkter. I avsnitt 2 av UG Mat har man tittat närmare på detta fenomen.


Majoriteten av jordens befolkning är laktosintolerant. Barn tål laktos för att kunna drick modersmjölken, men de flesta förlorar sedan den förmågan. Här uppe i Norden har dock en stor del av befolkningen en genmutation som gör att vi även som vuxna producerar det laktosnedbrytande enzymet laktas.


Hur många svenskar som är laktosintoleranta är inte helt klarlagt. I programmet menar Magnus Wickman, professor och barnallergiläkare, att det är max tre procent, medan Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att de räknar med mellan fyra och tio procent.


Ett som är säkert är dock att andelen som anser sig vara laktosintoleranta har ökat de senaste åren, samtidigt som försäljningen av dessa produkter har skjutit i höjden.


– Det är självklart så att vi ser att det har varit ganska mycket i media och framförallt i vissa tidskrifter, att det är sundare, nyttigare med laktosfritt. Men det finns ju ingen vetenskap som visar på den saken, säger Magnus Wickman i programmet.


En del kan därför äta laktosfritt i onödan. I programmet, som nu visas på Svt play, har tolv gymnasieelever, som anser sig vara laktosintoleranta fått göra ett DNA-test för laktosintolerans. Endast i två fall var testet positivt. Deras magproblemen kan istället ha andra orsaker än laktosintolerans.


Se hela UG Mat: Den Laktosfria hajpen >>


FAKTA: Laktosintolerans
  • Laktosintolerans beror på en brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos, mjölksocker, i tunntarmen.
  • Laktosen bryts istället ner av bakterier i tjocktarmen, vilket kan leda till gasbildning, magont och diarré.
  • Många laktosintoleranta tål upp till fem gram laktos om dagen, vilket motsvarar en deciliter mjölk.
  • Fetare mejeriprodukter, som smör och grädde, innehåller mindre laktos och äts dessutom i mindre mängder.
  • Hårdost är naturligt laktosfri.

Källa: Livsmedelsverket

Mängd laktos i några vanliga mejeriprodukter, per 100 gram

Hårdost<0,01 gram
Smör0,1-1 gram
Mozzarella0,1-1 gram
Fetaost0,1-1 gram
Vispgrädde1-3 gram 
Yoghurt1-3 gram 
Halloumi1-3 gram 
Mjölk>3 gram
Filmjölk>3 gram
Gräddfil>3 gram
Kvarg>3 gram

Källa: Livsmedelsverket

Annons