Den ser ut som en citron, den kallas för "citron", men merparten av innehållet i Icas produkt utgörs av vatten och citronsyra. Ej tillåtet, enligt Livsmedelsverket.


Ibland är det jobbigt eller opraktiskt att pressa citroner för att komma åt juicen. Då finns det färdigpressad juice att köpa i butiken. Den kan vara framställd från koncentrat och den kan innehålla konserveringsmedel, men det är i alla fall huvudsakligen juice.


Det finns dock ett undantag: Ica Basic Citron.


Citronsyra istället för juice

Den innehåller nämligen vatten som största ingrediens, endast tio procent är citronjuice, vilken i sin tur är tillblandad från koncentrat. För att göra innehållet lika surt som riktig, outspädd, juice så har man tillsatt citronsyra (E330).

Ica Basic Citron ingrediensförteckning


Först förnekar Icas kundtjänst att produkten bara innehåller tio procent juice och menar att citronsyran endast är ett konserveingsmedel, men när Äkta vara frågar igen så ändrar sig företaget och erkänner att så inte är fallet.


"Det är inte någon citronjuiceprodukt och går därför inte att jämföra med andra citronjuicer. Produkten innehåller däremot citronjuice. Citronsyran är tillsatt som ett surhetsreglerande medel vilket också är dess funktion", skriver de i ett mejl.


Trots det ser alltså förpackningen ut som en citron och produkten heter dessutom "Citron".


Otillåten beteckning

När vi mejlar Livsmedelsverket om produkten så svarar de att det inte är tillåtet att kalla den så.


"Nej, termen 'citron' kan inte användas som en beteckning avseende ett livsmedel av aktuellt slag. 'Citron' är den vedertagna beteckningen för en citrusfrukt som omfattas av särskilda handelsnormer. Utifrån din beskrivning förefaller produkten sakna en korrekt beteckning."


En beteckning är en obligatorisk uppgift på en livsmedelsförpackning, som på ett korrekt sätt ska beskriva vad det är för produkt.


På de övriga juicerna som Äkta vara har granskat används "citronjuice" eller liknande beteckningar., men på denna produkt är troligen inte heller denna beteckning tillåten.


FAKTA: Det här innehåller produkterna i filmen

ProduktIngredienser
Garant, Ekologisk citronjuiceCitronjuice.
Coop Änglamark, Ekologisk citronjuiceCitronjuice.
I love eco, Ekologisk citronCitronjuice från koncentrat.
Limo chef, Siciliansk citronjuiceCitronjuice, konserveringsmedel (E224 kaliumdisulfit).
Coop, CitronjuiceCitronjuice, konserveringsmedel (E224 kaliumdisulfit).
Solevita, Lemon juiceCitronjuice från koncentrat, konserveringsmedel (E224 kaliumdisulfit).
Garant, CitronCitronjuice från koncentrat, konserveringsmedel (E224 kaliumdisulfit).
ICA Basic, CitronVatten, citronjuice från koncentrat (10%), surhetsreglerande medel (E330 citronsyra), konserveringsmedel (E224 kaliumdisulfit).


Ivar Nilsson


PS. Tack till läsaren som uppmärksammade oss på denna produkt! DS.


Se fler Fejkad mat-filmer här >>
Annons