UG Mat superbär[Svt]


Superbär växer inte i skogen, de skapas genom en målmedveten marknadsföring. Om dessa trendbär handlar det tredje avsnittet av UG Mat.


Rent näringsmässigt är det lite som skiljer dyra açai- eller gojibär från våra inhemska blåbär. I Japan är de senare ett mycket eftertraktat bär som anses vara bra för ögonen.


Dess värde och nyttighet handlar bara delvis av vetenskapligt bevisade nyttigheter. Det avgörande är istället marknadsföringen, som går ut på att skapa en efterfrågan på ett frukt eller ett bär som konsumenten från början inte känner till. I en 260 sidor lång branschmanual för hur man skapar en superfrukt finns massor av råd om hur man ska gå tillväga.


"Använd hälsobudskap som 'antioxidanter' - konsumenter vet inte vad det betyder utan tolkar in vad de vill att det ska betyda", lyder till exempel ett av tipsen.


I programmet får vi också veta hur açaibäret hamnade i var och varannan "smoothie" och "bowl", via amerikanska surfare, kockar och kändisar. Det presenteras också forskning som antyder att bären kanske inte är riktigt så nyttiga som vi tror.


 Se hela programmet här >>


Annons