Vad kan man förvänta sig att den där gröna pastan till sushin innehåller? Inte wasabi i alla fall.

Förra veckans avsnitt av matprogrammet Meny i P1 tog upp wasabi, den starka gröna pastan som är ett så gott som obligatoriskt tillbehör till sushi. Men vad innehåller den? I programmet har man tittat på flera färdiga pastor, som bara innehåller någon enstaka procent av den japanska rot vars namn den bär – resten är vanlig pepparrot, senapspulver och färgämnen. Hur kan detta vara tillåtet, undrar programledaren Tomas Tengby.

Enligt Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, är utgångspunkten att livsmedelsprodukter ska ha ett namn som så tydligt som möjligt beskriver vad som finns i och att den ska vara så pass tydlig att det inte finns någon risk att man blandar ihop den med någonting annat. Men hon menar också att man som konsument måste titta på ingrediensförteckningen för att få hela bilden.

– Det finns krav på att den speciellt eftertraktade ingrediensen är mängdangiven i ingrediensförteckningen, så att det står där tydligt hur många procent av i det här fallet då wasabi som det är.

Samtidigt säger hon att det inte finns något gränsvärde för hur lite wasabi som det får vara. Allt hänger på vad konsumenten förväntar sig, vilket hon menar att man inte riktigt vet.

Men om den inte innehåller någon wasabi alls, undrar Tengby hypotetiskt.

– Skulle det vara ett annat livsmedel, vilket som helst, som inte innehåller överhuvudtaget det som det heter, så skulle jag direkt säga nej. Det är möjligt att det är så i det här fallet också, men det är ingenting som vi känner till att det någonsin har prövats eller vad utfallet skulle bli av det, svarar Anna Wedholm Pallas.

Äkta vara har dock hittat en rad wasabiprodukter (se faktaruta), som faktiskt inte innehåller någon wasabi alls. Eftersom vi tycker att det vore intressant att pröva detta kommer vi att anmäla produkterna till Livsmedelsverket.


FAKTA: Wasabi 
Wasabi (till vänster) är en grön rot, som växer utmed vattendrag i Japan, där de flesta odlingarna också finns. Växten tillhör familjen korsblommiga växter, tillsammans med bland annat kål, pepparrot (till höger) och senap, med vilka den delar den skarpa styrkan, som slår upp i näsan.
Bild: 663highland, cropped, CC BY-SA 3.0 och Frank Vincentz, edited, CC BY-SA 3.0.
FAKTA: Från 0 till 100 procent Wasabipulver, som ska blandas med vatten, eller färdiga pastor kan innehålla allt från noll till 100 procent wasabirot, visar en snabb genomgång av utbudet som Äkta vara har gjort. Vi hittade tio sorter, av dessa innehöll fyra ingen wasabi alls, medan halten i de övriga varierade från någon procent wasabi upp till helt rent wasabipulver. Vad det är man betalar för får man endast veta om man tittar i ingrediensförteckningen.
Se innehållet i alla sorter i sammanställningen här >>


Ivar Nilsson


Annons