På glassförpackningarna kan det stå "naturlig arom" och "vaniljarom". Det betyder dock inte att det måste vara riktig vanilj i.


Läs också:

Med eller utan tillsatser? – Stort test av vaniljglass

Vanilj är en av de enklaste men samtidigt mest ikoniska smaksättningarna i glass. Men det är långt ifrån alla vaniljglassar där smaken kommer från den riktig råvaran.

Äkta varas granskning av ingrediensförteckningen till 53 vaniljglassar på den svenska marknaden visar att man bara kan vara säker på att omkring hälften huvudsakligen är smaksatta med denna stång, inklusive vaniljextrakt eller arom utvunnen ur vanilj.

Övriga är sannolikt helt eller delvis smaksatta med syntetiska aromämnen eller aromämnen som är utvunna ur helt andra råvaror än vaniljstång. Osäkerheten beror på att tillverkarna inte behöver specificera vilka aromer som har använts.

Syntetiskt eller naturligt framställt

Trots det kan man dra vissa slutsatser utifrån det som man faktiskt får veta:


  • ”Naturlig arom” måste ha framställts med naturliga metoder från en källa i växt-, djur- eller svampriket. Står detta på en vaniljglass är de dock sällan framställda av just vanilj. I stället är de vanligen framställda av helt andra och betydligt billigare råvaror, till exempel riskli eller majssirap som processats med hjälp av speciella jästsvampar.
  • Om den istället benämns som ”naturlig vaniljarom” ska smaken till 95 procent komma från just vanilj. Resterande fem procent kan dock komma från naturliga aromer från andra källor.
  • "Arom" eller "aromämne" är den vanliga benämningen på syntetiska aromer, som är den billigaste typen av aromämne och som framställs helt på konstgjord väg. För vaniljarom är petroleumolja en vanlig råvara. Men eftersom det inte är obligatoriskt att ange om ett aromämne är naturligt eller syntetiskt förekommer det att "arom" även används för naturliga aromer. Detta är dock relativt ovanligt eftersom tillverkarna ofta vill lyfta fram att ett dyrare aromämne har använts.
  • ”Vaniljarom”, utan tillägget naturlig, betyder även det att aromen oftast är konstgjord. Hänvisningen till vanilj anger i detta fall endast vad aromen smakar, inte dess ursprung.


Uttömda vaniljstänger

Flera tillverkare använder aromer i kombination med till exempel bitar av vaniljstång. Syftet är ofta att kunna använda billiga aromer för att smaksätta glassen samtidigt som de karaktäristiskt svarta prickarna ger den som äter intrycket av att den kommer från riktig vanilj. Det ger även tillverkaren möjligheten att skriva att glassen innehåller den äkta varan.

I vissa fall blir detta trick väldigt uppenbart. Coops Gelato alla vaniglia, Gelatellis Premium bourbon vanilla (innehåller även naturlig vaniljarom) och Icas Gräddig vaniljglass deklarerar nämligen utöver aromämnen även malda ”extraherade” vaniljstänger. Det är alltså de smaktömda stänger som blir kvar vid produktionen av vaniljextrakt.

Ivar Nilsson

Läs mer

Med eller utan tillsatser? – Stort test av vaniljglass >>


Annons