Antalet tillsatser i glassen har minskat och det är även vanligare med helt tillsatsfria sorter. Det visar Äkta varas granskning av innehållet i 53 sorters vaniljglass. Fortfarande innehåller dock majoriteten av de granskade produkterna en rad olika tillsatser.

Äkta vara har granskat innehållet i 53 sorters vaniljglass på den svenska marknaden, i stort sett alla vi har kunnat hitta. När vi gjorde motsvarande test 2013 var 8 av de 38 ingående glassarna tillverkade utan tillsatser. Vid årets granskning hittade vi hela 14 tillsatsfria sorter, vilken är en ökning med fem procentenheter sett till det totala antalet glassar i de båda testen. Glassarna utan tillsatser utgör nu en dryg fjärdedel av det totala antalet granskade sorter.

Ladda ner hela testet >>

14 tillsatsfria glassar
 • Grenna glass Lilla Ellens Enkla vanilj
 • Gute glass ekologisk vanilj
 • Häagen-Dazs Vanilla
 • Järnaglass Vanilj
 • Lejonet & Björnen Ekologisk vanilj
 • Mormor Magdas Vaniljstång
 • Olof Viktors Vaniljglass
 • Picard La vanille de Madagascar
 • Ryssbyglass Vanilj
 • Wermdö Glassmakeri Vanilj bourbon
 • Österhagenglass Gräddglass vanilj
 • Mövenpick Vanilla dream*
 • Mövenpick Vanilla dream, skopglass*
 • GB Gräddglass gammaldags vanilj*

* Notera att Mövenpicks två glassar sticker ut i sammanhanget. Trots att de är tillsatsfria innehåller de 15 respektive 16 ingredienser, bland annat vasslepulver, tillsatt mjölkprotein och citrusfiber. Övriga tillsatsfria glassar innehåller som jämförelse mellan fyra och åtta ingredienser. Notera också att GB:s enda tillsatsfria glass är smaksatt med aromämne, vilket av allt att döma är syntetiskt framställt.


Färre med många tillsatser

Trots att en majoritet av glassarna innehåller flera tillsatser, så kan man se en förändring även bland dessa. För fem år sedan blandade tillverkarna i fyra tillsatser eller fler i 55 procent av glassarna. Nu är den siffran nere i 42 procent.

Fyra glassar med nya recept

Även det genomsnittliga antalet tillsatser har sjunkit, från 2,9 till 2,4. Sett till bara de 26 nya produkter, som har tillkommit sedan det förra testet, är snittet 2,2.

Ett antal produkter har fått nya recept. Antalet tillsatser har förändrats i fyra av produkterna och i samtliga fall har de blivit färre. I Ica Kulglass vanilj klarar man sig nu med två färre tillsatser medan man i Alvestaglass gammeldags vanilj, Engelholmsglass Skånsk gräddglass vanilj, Ica Gräddglass gammeldags vanilj har tagit bort en.

Flest tillsatser i Triumfglass

Det finns dock fortfarande flera glassar som innehåller många tillsatser. Flest i årets granskning innehöll Triumfglass skopglass Bella Italia gelato vaniglia, med hela sex stycken. Förutom en rad konsistensmedel har även två olika färgämnen använts för att ge glassen en mer gul-orange ton, troligen för att ge sken av att en större andel riktiga råvaror skulle ha använts.

Tre andra glassar innehåller fem tillsatser: Coops billiga tvåliterslåda Partyglass med smak av vanilj, GB:s finare serie Signature vanilla samt den mindre tillverkaren Djurgårds glaces Madagaskisk vanilj. De två senare är båda färgade.

Att Djurgårds glace återfinns i botten är kanske mest oväntat, eftersom den marknadsförs som både närproducerad och en premiumsort. 

De vanligaste tillsatserna

Vanligast att tillsätta i glass är olika konsistensmedel. Det handlar främst om stabiliseringsmedel, som fruktkärnmjöl (E410), guarkärnmjöl (E412) och karragenan (E407), samt emulgeringsmedel, vanligen mono- och diglycerider av fettsyror (E471).

Syftet med dessa är att göra glassen slätare, men de gör det även möjligt att blanda i mer luft i den. Dessutom låter de glassen behålla både form och volym även när den smälter. Just det sista fångade Äkta vara på film för ett par år sedan.

Industriella ingredienser

Utöver tillsatser innehåller flera glassar betydligt fler ingredienser än man skulle hälla i sin glassmaskin där hemma, upp till 16 stycken. En vaniljglass kan, som jämförelse, i sin enklaste form göras på bara fyra: grädde, socker, ägg och vanilj.

Ofta handlar det om att man lägger till vad man skulle kunna kalla för industriella ingredienser, vilka alltså inte har E-nummer, men som hemgjord eller hantverksmässigt tillverkad glass normalt inte innehåller.

Det kan till exempel vara olika pulver, som mjölkprotein, kärnmjölks- eller vasslepulver, vegetabiliska fetter, i flera fall palmolja, och sötningsmedel, som glukos-fruktossirap.

Vaniljen då?

Bara när det gäller hälften av de testade glassarna kan man vara säker på att de innehåller riktig vanilj. I övriga fall har syntetiska aromer troligen använts. Läs mer i separat artikel här >>

Se alla glassar här!

Ladda ner hela testet här >>

Ladda ner ingrediensförteckningarna här >>


Om testet
 • Äkta vara har granskat ingrediensförteckningarna på så många olika sorter av vaniljglass som vi har kunnat hitta, främst sådan som säljs i lådor eller burkar i butiker, men också några sorter som säljs som skopglass i till exempel glasskiosker.
 • För att begränsa antalet produkter och för att jämförelsen ska bli så rättvis och tydlig som möjligt har vi valt att enbart fokusera på mejeribaserad glass med vaniljsmak. Av samma skäl har vi även uteslutit laktosfri samt sockerfri glass, eftersom dess sammansättning ofta skiljer sig från vanlig vaniljglass.


Ivar Nilsson

Läs mer

Äkta eller fejkad vanilj i glassen? >>

Äkta varas glasstest 2013 >>


Annons